<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 11, 2022

Israëlische troepen schieten prominente journaliste dood

Israëlische troepen hebben woensdag een prominente vrouwelijke journalist doodgeschoten. De Al Jazeera-verslaggever Shireen Abu Akleh deed verslag van een Israëlische aanval in de noordelijke stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De 51-jarige Abu Akleh kreeg een kogel in haar hoofd. Een andere journalist, Ali Al-Samoudi, is in zijn rug geraakt door een kogel, verklaarde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Het in Qatar gevestigde televisienetwerk Al Jazeera beschuldigt Israëlische troepen van het opzettelijk doden van zijn ervaren journalist Abu Akleh op de bezette Westelijke Jordaanoever.

In een verklaring is de moord een “gruwelijke misdaad” genoemd, “die alleen bedoeld is om de media te verhinderen hun plicht uit te voeren”.

“Al Jazeera houdt de Israëlische regering en de bezettingstroepen verantwoordelijk voor de moord op Shireen”, is benadrukt. Al Jazeera roept de internationale gemeenschap op “de Israëlische bezettingstroepen te veroordelen en verantwoordelijk te houden voor hun opzettelijke aanvallen en doden” van de verslaggever.

Shireen Abu Akleh

Abu Akleh werd in 1971 in Jeruzalem geboren en was de afgelopen tweeënhalve decennia een van de elitejournalisten van Al Jazeera die verslag deed van de situatie in de bezette Palestijnse gebieden.

De Palestijnse journalist heeft een BA in journalistiek en media van de Yarmouk University in Jordanië.

Na haar afstuderen werkte ze voor lokale en internationale mediabureaus, waaronder de officiële Palestine Voice-radio en Radio Monte Carlo.

In een eerder interview met Al Jazeera zei Abu Akleh dat de Palestijnse journalisten “altijd worden beschuldigd door het Israëlische leger” en dat ze altijd het gevoel hebben dat ze het doelwit zijn.

“Waar je je camera ook neerzet, ze (de Israëlische strijdkrachten) denken dat je aan het filmen bent op een verboden plek.” Abu Akleh zei, eraan toevoegend dat ze journalistiek koos om dicht bij de mensen te staan.

‘Onderzoek’ Israëlisch leger

Eerder woensdag vielen Israëlische troepen de stad Jenin binnen om een ​​Palestijn te arresteren, wat leidde tot botsingen met boze inwoners.

Het Israëlische leger zei in een verklaring dat het de dood van de Al Jazeera-journalist aan het “onderzoeken” was.

Een militaire verklaring zei dat legertroepen, in samenwerking met de Shin Bet interne veiligheidsdienst en de grenswachten, “de afgelopen uren in het vluchtelingenkamp Jenin en in de buurt van het dorp Burqin en in verschillende andere gebieden van de Westelijke Jordaanoever hebben gewerkt om gezochte personen te arresteren.”

Het leger suggereerde dat de Al Jazeera-correspondent mogelijk “door Palestijnen is neergeschoten toen ze slaags raakten met Israëlische troepen”, die “met vuur reageerden zonder slachtoffers te maken”.

Beelden

Inmiddels zijn ook beelden opgedoken van het moment dat Abu Akleh, die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft, wordt neergeschoten. Palestijnse actiegroepen melden dat Israël tot nu toe 55 journalisten heeft gedood en er 16 heeft opgesloten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 11-05-2022

May 11, 2022
Loading posts...