<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 19, 2020

Istanbul Airport opent grootste museum ter wereld

Op de nieuwe megaluchthaven van Istanbul is vrijdag het grootste luchthavenmuseum ter wereld geopend. Het lintje is ceremonieel geknipt door de Turkse minister van Cultuur en Toerisme, Mehmet Nuri Ersoy, en gouverneur van Istanbul, Ali Yerlikaya.

Het grote museum heeft allerlei artefacten verzameld die alle beschavingen in Anatolië, het hart van Turkije, weerspiegelen, sprak de Turkse minister. “Een derde van de buitenlandse bezoekers komt via Istanbul Airport naar Turkije”, zei hij na de lanceertentoonstelling ‘Treasures of Turkey – Faces of Thrones’.

De Turkse minister liet weten dat het museum bewustzijn zal creëren voor Anatolische beschavingen, vooral onder transitpassagiers. Istanbul Airport verwelkomt namelijk elk jaar of eens per twee jaar vaste gasten en daarom zal het museum elk jaar zijn concept veranderen.

Grootste luchthavenmuseum

De gouverneur van de Turkse megastad benadrukte dat Istanbul Airport Museum het grootste luchthavenmuseum ter wereld is. In het museum zijn in totaal 316 kunstwerken uit 29 musea te zien.

“Met de modernste techniek zullen we de duizenden jaren ervaring van Anatolië en Istanbul, persoonlijke bezittingen van koningen en keizers, portretten, de troon van voorouders die ooit de wereld regeerden, tentoonstellen”, zei hij en liet weten dat Istanbul nu 90 musea heeft.

De erfgoederen van Turkije, die staan ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zullen ook worden gepromoot op 18 digitale schermen. Voor kinderen zijn interactieve toepassingen voorbereid, aldus de gouverneur.

Tijdperken

Kadri Samsunlu, de CEO van Istanbul Airport, zei: “Als onderdeel van ‘Treasures of Turkey – Faces of Thrones’ worden werken uit de prehistorische periode van Göbeklitepe en Çatalhöyük, werken van Anatolische beschavingen in de historische tijdperken en Romeinse, Byzantijnse, Seljukse en Ottomaanse periodes tentoongesteld.”

Het museum verzamelde enkele originele artefacten die moeilijk één voor één te zien zijn, zei hij.

Het Verdrag van Kades, het oudst bekende vredesverdrag in de geschiedenis en kledingstukken en kaftans van Ottomaanse sultans behoren ook tot de kunstwerken die worden getoond.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 19-07-2020

Jul 19, 2020
Loading posts...