<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 27, 2019

Istanbul gaststad wereldwijde vredesconferentie: ‘Mondiaal systeem deugt niet’

De tweede editie van de internationale conferentie over wereldwijde vrede is zaterdag in Istanbul gehouden om interregionale samenwerking in Zuid-Azië en de rest van de wereld te bespreken.

De conferentie, georganiseerd door Lahore Center for Peace Research (LCPR) en het in Istanbul gevestigde Zuid-Aziatische Strategic Research Center (GASAM), bracht vele wetenschappers, internationale experts en diplomaten bijeen in de Turkse megastad.

In zijn openingstoespraak citeerde professor Mujahid Mansoori, uitvoerend directeur van LCPR, Albert Einstein als volgt: “Vrede kan niet met geweld worden bewaard. Het kan alleen worden bereikt door het te begrijpen.”

“Naast de traditionele instrumenten begrijpen we dat wereldvrede niet op een enkele dag kan worden bereikt”, zei Mansoori. “We willen een consensus ontwikkelen over wereldvrede en wat werkelijk wereldvrede is.”

Hassan Askari Rizvi, gepensioneerde hoogleraar politieke wetenschappen aan de Punjab Universiteit in Pakistan, benadrukte het belang van het bevorderen van interregionale samenwerking tussen landen. “Interregionale samenwerking is een strategie om de mensheid samen te brengen, ondanks de geografische afstanden die er zijn.”

“Dit moedigt economische en sociale ontwikkeling aan en versterkt samenlevingen. Het is een korte strategie om armoede en onderontwikkeling te bestrijden die ons allemaal uitdagen. We moeten bij elkaar zitten, met elkaar praten om interregionale samenwerking te bevorderen met als doel iedereen dividenden te bieden”, zei de professor.

Shamshad Ahmad Khan, een ervaren Pakistaanse diplomaat, die van 1997 tot 2000 de buitenlandsecretaris van Pakistan was, bracht de boodschap over van Sohail Mahmood, de zittende buitenlandsecretaris.

“Interregionale samenwerking is de sleutel tot veel van de problemen van de wereld, niet alleen in de politieke zin, maar ook breed, in termen van mensen tot mensen, van business to business, van overheid tot overheid en contacten en samenwerkingen tussen sectoren”, zei Khan Mahmood citerend.

In overeenstemming met zijn rijke erfgoed ziet Pakistan zichzelf daarom in hoge mate als een mondiale en regionale burger en als een factor voor regionale en mondiale integratie, merkte hij op. “Ik ben ervan overtuigd dat deze conferentie een nuttige springplank zal zijn voor nieuwe ideeën en initiatieven en de beleidsvorming in zowel Islamabad, Ankara als in andere regionale hoofdsteden verder zal helpen te verrijken”, concludeerde de boodschap.

GASAM-president Cemal Demir bendarukte het belang van het leggen van relaties tussen de Islam en de oosterse en westerse wereld op basis van “gezond verstand”. “Een cultuur van samenleven is moeilijk, maar niet onmogelijk”, zei Demir.

“We zullen alleen dichter bij de regionale en mondiale vrede staan ​​als de Islam, evenals de oosterse en westerse beschavingen, gemeenschappen worden die naar goedheid streven”, voegde hij eraan toe.

In zijn speech zei Idris Güllüce, voormalig Turkse minister van Milieu en Verstedelijking: “We mogen niet worden misleid door wrede leiders. We moeten oprecht zijn tegenover religies, welke ook wij beoefenen.”

Ali Şahin, voorzitter van de interparlementaire Turkey-Pakistan Friendship Group, zei dat het mondiale systeem conflicten veroorzaakt in plaats van vrede. “We proberen vrede te vestigen in een systeem, waarbij degenen die rechtmatig zijn niet krachtig zijn, maar degenen die machtig zijn recht hebben”, aldus Şahin.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 27-04-2019

Apr 27, 2019
Loading posts...