<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Aug 29, 2016

IUR komt met belangrijke boodschap over islam

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) is tijdens de officiële opening van het academisch jaar 2016-2017 op maandag 29 augustus met belangrijke boodschappen gekomen voor de maatschappij over de islam.

Tijdens toespraken bij de opening, bijgewoond door diplomaten en gasten zoals de Turkse consul-generaal in Rotterdam Sadin Ayyıldız, de ambassadeur van Saudi-Arabië Abdulaziz Abdullah Abohaimed, de Onderwijs-Attaché van Indonesië Bambang Hari Wibisono, Nederlandse wetenschappers en studenten is de nadruk gelegd op het huidige verkeerde beeld over de islam.

IUR komt met belangrijke boodschap over Islam (4)

Rector Prof. Dr. Ahmet Akgündüz liet tijdens zijn welkomstspeech weten hoe islamofobie in de laatste tijd heeft kunnen toenemen in Europa. “Er lijkt wel een oorlog verklaard te zijn tegen moslims. Dat gebeurde met name na het duizend pagina tellende manifest van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik tegen de islam en moslims. Hij en zijn vrienden hebben aangezet tot islamofobie [in Europa]”, sprak Akgündüz. “En we zien dat ‘democratische’ Europese landen tegen hun waarden in, de vrijheden beperken van moslims (boerkiniverbod). Dit is iets waar Europa zich voor moet gaan schamen. Maar ondanks al deze vuile woorden (Breivik) en aanvallen, zullen wij luisteren naar wat de Koran zegt en ons daaraan houden: Verzoening (vrede) is altijd beter.”

IUR komt met belangrijke boodschap over Islam (6)

Akgündüz liet weten dat een moslim zich ook aan de wet moet houden in landen waar ze in de minderheid zijn. “Maar als een wet geheel tegen islamitische principes is, zijn wij niet verplicht om ons daaraan te houden. Maar, wij hebben ook niet het recht om mensen die zich aan zo’n regel houden te bemiddelen en ons ermee te gaan bemoeien.”

De Turkse consul-generaal Ayyıldız zei in zijn toespraak dat terreurgroepen die worden geassocieerd met de islam, misbruik maken van het geloof en niets te maken hebben met de islam.

IUR komt met belangrijke boodschap over Islam (9)

Een lid van de raad van toezicht van IUR, professor Jan Peters, gaf aan dat de taak van de Islamitische Universiteit Rotterdam is om de ware islam te tonen. “De verdeeldheid onder moslims tussen sektes en op politiek niveau is niet de ware islam. De ware islam staat open voor alle verschillen. We hebben de kans en de opdracht om de brede rijkdom van de islamitische traditie, het islamitische denken, ook in onze tijd te laten zien en door te geven aan de nieuwe generatie. Kijkend naar de huidige politieke situatie, ook in Nederland, denk ik dat de taak van onze universiteit belangrijker is dan de afgelopen jaren geweest is”, aldus Peters.

IUR komt met belangrijke boodschap over Islam (8)

Student aan de IUR, Mustafa Aslan, vertelde wat de islam is. “Stelt u eens voor, een wereld zonder discriminatie op grond van ras, etniciteit of religie. Een wereld waar genoeg eten is om iedere behoeftige op aarde ook te voeden. Buren die elkaar op de meest vriendelijke en lieve manier behandelen. Op wat zal dat lijken? Het lijkt bijna op een droom. Toch? Nee, dat is geen droom. Dit is exact wat de islam is en vertegenwoordigt. Islam betekent vrede, zuiverheid en gehoorzaamheid”, zei Aslan.

IUR komt met belangrijke boodschap over Islam

“De media misleidt de mensen die weinig weten over religie en schetst een beeld door middel van valse veronderstellingen over deze vreedzame en tolerante levenswijze. ‘Islamitische terrorist’, ‘extremist’, ‘radicale islamist’, dit zijn slechts een paar van de verkeerde labels die moslims en sommige moslimgroepen hebben gekregen. Is het dan wonderbaarlijk dat veel mensen moslims daarmee associëren? Het grootste probleem is de onwetendheid. Veel mensen weten helemaal niets over de islam en moslims”, aldus Aslan.

IUR komt met belangrijke boodschap over Islam (3)

IUR komt met belangrijke boodschap over Islam (7) IUR komt met belangrijke boodschap over Islam (2)IUR komt met belangrijke boodschap over Islam (5)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | Turkish Media Center (TMC) – Rotterdam

Aug 29, 2016
Loading posts...