<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 16, 2020

Joe Biden belooft Erdoğan omver te werpen

Uitingen van de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden hebben dit weekend veel stof doen opwaaien in Turkije. In een eerder maar recent opgedoken partijtoespraak zegt hij dat hij streeft naar een regimeverandering in Turkije. Biden, de voormalige Amerikaanse vicepresident, belooft samen te zullen werken met de Turkse oppositieleiding om president Recep Tayyip Erdoğan omver te werpen bij de Turkse verkiezingen in 2023.

De Turkse reacties waren zondag massaal afkeurend en uithalend. Alle grote Turkse partijen, inclusief oppositie, reageerden met afschuw op de uitingen van Biden.

De presidentiële woordvoerder İbrahim Kalın verklaarde dat de dagen van het oude (afhankelijke) Turkije dat orders opvolgt, voorbij zijn. “De analyse van Joe Biden is gebaseerd op pure onwetendheid, arrogantie en hypocrisie.”

“De dagen van het Turkije dat instructies [uit de VS] opvolgt, zijn voorbij. Maar als je nog steeds denkt dat je het kunt proberen, ga je gang. Wel zal je dan de prijs betalen”, confronteerde hij Biden.

De presidentiële communicatiedirecteur Fahrettin Altun reageerde dat de uitingen “de interventionistische houding van de Amerikanen en de spellen die zij met Turkije spelen, weerspiegelen”.

De geliefde Turkse binnenlandminister Süleyman Soylu was ook zeer duidelijk in zijn reactie: “Turkije is niet het oude Turkije. Probeer het maar opnieuw [couppoging in 2016], we zijn er klaar voor @JoeBiden.”

De Turkse regeringspartij noemde de uitspraken “staatsmanonwaardig”.

De grootste oppositiepartij, CHP, verklaarde dat “onze democratie en ons streven naar vrijheid geen imperialistische impulsen nodig heeft. Onafhankelijkheid zit in ons karakter.” CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu vroeg zich wel af waarom de uitingen van Biden, die acht maanden geleden zouden zijn gedaan, “nu ter sprake komen”.

Een andere grote Turkse politieke partij, MHP, reageerde ook met afschuw en noemde de wens van Biden “duivels”. “Hiermee is (nogmaals) bewezen wie achter de terreuraanslagen en de staatsgrepen in Turkije zit”, aldus leider Devlet Bahçeli.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 16-08-2020

Aug 16, 2020
Loading posts...