<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 07, 2019

Joodse vrouw keert na 69 jaar terug naar Turkije: ‘Droom komt uit’

De in Izmir geboren jodin Rasel Kazes (85) was meer dan een halve eeuw ver weg van haar huis: Turkije. Tot deze week. Ze leefde sindsdien in Argentinië en had niet de financiële middelen om haar land te bezoeken, totdat een Turkse ambassade en Turkish Airlines besloten haar daarin te steunen.

“Turkije bezoeken is als een droom voor mij, een droom die na jaren uitkomt”, zei Kazes in een exclusief interview voorafgaand aan haar vlucht vanuit Buenos Aires naar Istanbul, mede mogelijk gemaakt door de Turkse ambassade in de stad en de nationale luchtvaartmaatschappij van Turkije.

“Ik herinner me veel dingen, hoewel ik er al heel lang niet meer ben geweest”, zei ze en uitte haar geluk omdat ze, na 69 jaar verlangen, naar het land ging waar ze geboren en opgegroeid was. “Ik kon niet terug naar Turkije. Ik had geen geld, de kinderen waren nog klein en mijn man was ziek.” Haar man is vijf jaar geleden overleden.

De 85-jarige jodin, waarvan de oorsprong teruggaat tot de Sefardische joden die van Spanje naar Ottomaanse landen vluchtten, verliet Turkije toen ze 16 was en migreerde naar Argentinië met haar man.

Na hun migratie kreeg ze op eigen wil geen Argentijnse identiteitskaart. Haar grootste wens was om Turkije te bezoeken met haar Turkse paspoort.

De verdrijving van de joden uit Spanje werd in 1492 door katholieke vorsten bevolen door het Edict van Granada (het Alhambra-decreet) om joden uit hun gebieden te verdrijven.

De Osmaanse sultan Bayezid II accepteerde joden in het hedendaagse Turkije en hielp hun tijdens hun moeilijke omstandigheden. Veel joden vestigden zich in de wijk Galata in Istanbul, de Egeïsche stad Izmir in Turkije en de huidige Noord-Israëlische stad Safed.

“We gaan Istanbul, Izmir en Gelibolu bezoeken. Ik wil naar plaatsen gaan waar ik me als een Turk voel”, vertelde Kazes, eraan toevoegend dat ze de school wilde zien waar ze onderwijs volgde en waar ze in Gelibolu was getrouwd. Ook wil ze graag iconisch Turks eten nuttigen, zoals döner en simit.

Kazes is met name Şefik Vural Altay, de Turkse ambassadeur in Buenos Aires, en ambassadepersoneel dat haar tijdens het proces hielp, enorm dankbaar voor alle hulp.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 07-06-2019

Jun 07, 2019
Loading posts...