<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Nov 05, 2015

Kamervragen Öztürk na discriminatie RTL Nieuws eigen presentatrice Diana Matroos

RTL presentatrice Diana Matroos is tijdens haar werk bij RTL Nieuws vaak gediscrimineerd. Dat meldt Matroos in een interview na haar nominatie in de Kleurrijke top 100-lijst, waarmee ze met haar nieuwe positie als rolmodel een voorbeeld wil zijn van een bevolkingsgroep die in de media genegeerd en gediscrimineerd wordt.

Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk (DENK) is geschrokken door de gebeurtenis en heeft kritische Kamervragen gesteld aan de regering.

“Een schokkende ontboezeming dat RTL presentatrice Diana Matroos tijdens haar werk bij RTL vaak is gediscrimineerd,” meldt de politieke beweging DENK.

“Onder het mom van een grapje worden de vreselijkste dingen gezegd of gedaan”, aldus Matroos. Zo is zij meerdere malen het slachtoffer geworden van “grappen” op basis van huidskleur. Er is haar om deze reden zelfs een baan afgewezen. Zo vertelt Matroos: “Ik heb een keer een mail gezien, die niet voor mijn ogen bestemd was, waarin stond dat mijn huidskleur te heftig was en ik daarom een programma niet mocht presenteren. De andere presentator met wie ik het programma zou presenteren was namelijk ook al zwart. Dat zou teveel zijn.”

Inmiddels heeft RTL gereageerd en ontkent de discriminatie van Matroos.

Naar aanleiding van dit nieuws vindt Öztürk dat er kritische vragen gesteld moeten worden aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. DENK vraagt zich af of de Minister en Staatssecretaris het met ons eens zijn dat discriminatie en een gebrek aan representativiteit binnen de media de democratische spreekbuisfunctie van de media niet ten goede komt. Ook is DENK benieuwd of het beleid ten aanzien van de representativiteit van de publieke omroep in de afgelopen jaren wel effectief is gebleken. Recente krantenberichten geven aan dat het aandeel van vrouwen op TV bij de publieke omroep nu minder is dan vijf jaar geleden.

“De nieuwsredacties horen een weerspiegeling van de samenleving te zijn. Helaas laat de realiteit ons wat anders zien. Merendeel van het personeel op de redacties bestaat maar uit één bevolkingsgroep. Gevolg is dat de bevolking een deel van het nieuws mist. Wanneer de bevolking divers is maar onze nieuwsbronnen niet, krijgen wij nieuws dat gebaseerd en geschreven is vanuit één oogpunt waardoor belangrijke inzichten en invalshoeken ontbreken.” aldus Öztürk.

 

© Turksemedia.nl

Nov 05, 2015
blog comments powered by Disqus
Loading posts...