<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Apr 03, 2019

‘Kanker binnenkort beheersbare ziekte’

Kanker zal binnenkort een ziekte worden die beheersbaar zal zijn.

Dat zegt de Turkse gezondheidsexpert Çigdem Selli, tevens universitair hoofddocent bij de Ege Universiteit Faculteit Farmaceutische Wetenschappen.

Effecten van medicijnen op persoon tot persoon worden beter begrepen, laat ze weten. “De ‘grote K’ kan jarenlang onder controle worden gehouden na het vinden van het beste medicijn voor elke patiënt.”

Selli laat weten dat de levensverwachting van kankerpatiënten duidelijk is verlengd dankzij wetenschappelijk onderzoek. Ze doet sinds 2015 onderzoek naar borst- en prostaatkanker aan de Universiteit van Edinburgh. “Er is nu een beter begrip van hoe kankercellen zich gedragen.”

“Dankzij nieuwe technologieën begrijpen we nu beter hoe de kankercellen zich vermenigvuldigen, hoe ze zich naar andere delen van het lichaam verspreiden en hoe medicijnen die cellen beïnvloeden”, vertelt ze.

Sommige momenteel gebruikte kankermedicijnen hebben jarenlang effect op bepaalde patiënten en stopen eventuele recidieven, maar bij sommige patiënten verliezen ze effect en waardoor de ziekte terugkeert.

Selli zegt dat ze momenteel onderzoekt hoe dit verschil optreedt door genetische analyses van weefselmonsters van patiënten met borstkanker. “Zodra duidelijk is waarom medicinale effecten variëren tussen patiënten, kunnen we de ziekte jarenlang onder controle houden door voor elke patiënt het meest geschikte medicijn te kiezen.”

Ten aanzien van kankeronderzoek en -behandeling in Turkije, zegt de Turkse expert dat het aantal onderzoekers in het land dat toegewijd werkt en bijdraagt ​​aan de strijd tegen kanker stijgt. De toegang tot de behandeling van kanker of andere gezondheidsdiensten in Turkije ligt op een concurrerend niveau vergeleken met andere Europese landen. Wel vraagt ze voor meer overheidssteun voor Turkse wetenschappers in die sector.

Kanker is de tweede belangrijkste wereldwijde doodsoorzaak en was in 2018 verantwoordelijk voor naar schatting 9,6 miljoen doden, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarmee is één op de zes sterfgevallen in de wereld het gevolg van kanker.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – LONDEN | Gepubliceerd: 03-04-2019

Apr 03, 2019
Loading posts...