<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 12, 2019

Katholieken: Europa moet Turkije en Ottomanen als voorbeeld nemen

Turkije is een centrum voor multiculturalisme en loopt op dat gebied voor op de Europese Unie, zei een vertegenwoordiger van de kloostergemeenschap in Turkije.

“Ik stel voor [Europese landen] om het voorbeeld van de Ottomanen en Turkije te volgen als het gaat om multiculturalisme”, sprak Rinaldo Marmara, woordvoerder van de Katholieke Episcopale Kerk in Istanbul, tijdens een panel in Londen.

Marmara onderstreepte dat er een concept van multiculturalisme in Turkije heerste tijdens het Byzantijnse tijdperk en in het Ottomaanse Rijk na de verovering van Istanbul. Hij merkte op dat volkeren uit verschillende landen binnen de grenzen van het Ottomaanse Rijk leefden als gemeenschappen.

Marmara: “Als we bijvoorbeeld de Italianen nemen: ze hadden hun eigen scholen, theaters, bioscopen, privé-huizen, verzorgingshuizen voor ouderen en ze hadden zelfs hun eigen rechtbanken.”

“Ze leefden autonoom in het land. Dit was het model van de Europese Unie en resultaat van [het Ottomaanse] multiculturalisme en gastvrijheid”, benadrukte de katholieke vertegenwoordiger. “Zo was het in de oudheid tijdens het Ottomaanse tijdperk en het is nu hetzelfde in Turkije.”

Gabriel Akyuz, priester van de Forty Martyrs Kerk in de zuidoostelijke Turkse stad Mardin, zei dat de wereld hun stad als voorbeeld zou moeten nemen, ook wijzend naar de multiculturalisme in zijn stad. Hij woont al 34 jaar in Mardin. “De stad wordt door velen wordt aangeduid als een plaats waar religies, talen en culturen elkaar ontmoeten.”

“Het is inderdaad zo, we zijn heel blij om daar te wonen”, herhaalde de priester. “De deuren van onze kerk zijn de hele dag open en we ontvangen er elke dag honderden gasten.”

De priester liet ook weten dat ze vaak horen dat mensen die Mardin bezoeken, praten over wat ze zien in de stad en dit ook door het hele land verspreiden. “Laten we van Europa een plaats maken als Mardin,” zei Akyuz, eraan toevoegend dat hij naar Londen kwam “om die boodschap te geven”.

Anas Altikriti, bestuursvoorzitter van de Cordoba Foundation, zei dat de kwestie van vreedzame coëxistentie een zeer belangrijke thema is geworden. “Coëxistentie tolereert niet alleen elkaars bestaan, maar ook om iets te creëren, iets te bouwen in een tijd dat de wereld extreem verdeeld en gepolariseerd is,” vertelde Altikriti in een exclusief interview.

Als medepresentator van het panel zei Altikriti dat het evenement deelnemers uit Turkije bijeenbracht omdat de kwestie “niet alleen vanuit een theoretisch of conceptueel perspectief, maar ook vanuit een praktisch perspectief” moet worden onderzocht. “We hebben succesverhalen die we moeten vertellen.”

President van de Unie van Internationale Democraten, Bulent Bilgi, zei dat het evenement gericht was op het benadrukken van het belang van de cultuur van coëxistentie. “We komen uit een traditie die in het verleden heeft bewezen hoe het naast elkaar bestaan ​​en de cultuur van coëxistentie bestond en hoe verschillende culturen en religies harmonieus samenleefden”, verklaarde Bilgi.

Het panel in de Londense P21 Gallery zag ook Ishak Ibrahimzadeh, president van de Joodse Gemeenschap van Turkije en Muhammed Akar, voormalig provinciaal voorzitter van de Turkse regeringspartij in Diyarbakir.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – LONDEN | Gepubliceerd: 12-02-2019

Feb 12, 2019
Loading posts...