<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 02, 2018

Kinderen rouwen om door Israël gedode Palestijnse scholier (12)

Het leven van de 12-jarige Palestijnse scholier Nasser Mosabeh duurde kort: hij is neergeschoten door een Israëlische militair. De kogel afkomstig van de Israëlische sluipschutter ging vrijdag door zijn hoofd toen hij tijdens Palestijnse betogingen tegen onderdrukking hulpdiensten probeerde te helpen.

Het verdriet is enorm in de klas waar Nasser les kreeg. “Hij was mijn beste vriend”, zegt zijn klasgenoot Ziya Abu Hatti dinsdag tijdens de eerste schoolweek zonder Nasser.

“Hij hielp ons met de vakken Engels en biologie. Hij had een mooie stem, net als (de bekende Koranreciteur) Abdussamed. Daarom noemden we hem ook zo. Ik vertelde hem niet naar de grens te gaan. Zodat hij niet één van de kinderen zou worden die Israël vermoordt. Hij hielp vaker medische hulpdiensten tijdens betogingen.”

De leraren proberen er alles aan te doen om de droevige sfeer in de klas deels te verlichten, “maar je ziet tranen in de klas, ook al proberen de kinderen dat met hun handen te verbergen”. “Hij wilde chirurg worden”, zegt zijn docent Natuurwetenschappen Kemal Neccar. “Nasser stond altijd vooraan bij schoolevenementen. Hij was één van die sterren die opviel. Zijn droom komt niet meer uit.”

Thuis is het verdriet onbeschrijfelijk. “Hij reciteerde de Koran op het radioprogramma van zijn school. Hij deed de gebedsoproep (Adhaan) vanaf de moskee. Mijn zoon vormde geen gevaar. Voor niemand. Hij wilde het Palestina zien dat hij nog nooit heeft gezien. Hij hielp EHBO’ers, zijn zusters. Vertel mij eens hoe gevaarlijk zo’n kind kan zijn dat hij door zijn hoofd wordt geschoten. Hij werd bewust uitgekozen als doelwit”, aldus moeder Simah Mosabeh.

Nasser is slechts één van de 34 Palestijnse kinderen en tieners die sinds de betogingen van 30 maart is gedood door Israëlische troepen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – KHAN YOUNIS | Gepubliceerd: 02-10-2018

Oct 02, 2018
Loading posts...