<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
May 18, 2023

Kleindochter Mevlana zorgt voor onvergetelijke mystieke avond in Amsterdam

Het Yunus Emre Instituut in Amsterdam heeft de kleindochter (22e generatie) van Jalal ad-Din Rumi, ook wel bekend als Mevlana, verwelkomd. Ze was uit Turkije te gast in het kader van de internationale herdenkingsceremonies voor de 750ste verjaardag van Mevlana.

De in samenwerking met de International Mevlana Foundation en de Nederlandse Mevlana Stichting georganiseerde avond is bezocht door een mix van Turkse en Nederlandse gasten. De lezing van kleindochter Esin Çelebi Bayru is bijgewoond door de Turkse ambassadeur in Den Haag Selçuk Ünal, consul-generaal Mahmut Burak Ersoy (Amsterdam), de Turkse counsellors Haluk Songur (Religieuze Zaken), Miyase Koyuncu Kaya (Onderwijs), Pınar Bilgen Ermiş (Cultuur) en de Amsterdamse Turkish Airlines-directeur Şerafettin Ekici.

In zijn toespraak verklaarde ambassadeur Ünal dat het erg moeilijk is om een ​​waarde als Mevlana uit te leggen. Hij raakte de universaliteit aan van Rumi’s boodschap die vanuit Anatolië naar de hele mensheid is gestuurd.

Ünal citeerde de eerste coupletten van de “Mesnevi” in zijn toespraak en bedankte de ook aanwezige theoloog en schrijver Abdulvahid van Bommel, die dit werk van Mevlana Celaleddin-i Rumi, wiens leringen wereldwijd belangstelling wekten, naar het Nederlands heeft vertaald.

Mevlana

Esin Çelebi vertelde in haar toespraak dat het middels een duidelijke, brede en alomvattende lezing mogelijk is om erachter te komen wat voor soort persoon ‘Hazrat Mevlana’ was: “Mevlana nam zijn [welbekende] woorden altijd uit de Koran en hadiths [overleveringen van profeten] en vertelde die aan ons”, zei ze.

De kleindochter liet iedereen weten dat de begrafenis van Mevlana door mensen van alle religies is bijgewoond en zij voor hem gebeden en gelezen hebben uit hun eigen heilige boeken. “Mevlana is door alle religies omarmd.”

Esin Çelebi las verder in haar lezing enkele van Mevlana’s adviezen en woorden voor en weerspiegelde daarmee zijn spirituele en wereldse opvattingen. Een daarvan was dat moslims van joden en christenen mogen verwachten net zoveel van profeet Mohammed te mogen houden als moslims van profeet Mozes en profeet Jezus houden.

Rijksmuseum

Naast de lezing van Esin Çelebi gaf de ook aanwezige conservator Eveline Sint Nicolaas van het Rijksmuseum een presentatie over de schilderijen van schilder Jean Baptiste Vanmour. Hij schilderde in de tijd van Cornelis Calkoen, de Nederlandse ambassadeur in het Tulpentijdperk van het Ottomaanse Rijk.

Nicolaas liet weten dat 65 van Vanmour’s schilderijen die het Tulpentijdperk uitbeelden in het Rijksmuseum te zien zijn. “Vanmour bracht de spirituele wereld van die tijd over met zijn schilderij dat het tijdperk van de soefi’s en portretten van derwisjen uitbeeldde.”

“Vanmour biedt ons niet alleen portretten van de wereld van diplomatie en bureaucratie, maar ook van het sociale en culturele leven van het Ottomaanse rijk uit het Tulpentijdperk”, vertelde ze.

De gasten kregen in het instituut ook de mogelijkheid om de tentoonstelling te bekijken die bestond uit kopieën van Vanmour’s schilderijen.

Avond

De mystieke avond werd verder uitgebreid met gedichten van Mevlana en Yunus Emre, in het Engels voorgelezen door dichters Paul Mulders en Seren Dalkıran, terwijl ney-speler Sinan Arat een gepast muzikaal optreden gaf aan alle gasten.

Auteur Van Bommel las enkele delen van de “Mesnevi” in het Turks en Nederlands voor aan de deelnemers, die ook werden voorzien van een delicatesse: halva met azijnsiroop met honing. Daarvan zei Mevlana dat het de zieken geneest en de dorst lest.

Esin Çelebi signeerde ook haar boek, waar veel interesse voor was.

Terugblik

Een korte aftermovie is te vinden op de socialmedia-pagina van het Yunus Emre Instituut Amsterdam: (KLIK)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TMC | Gepubliceerd: 18-05-2023

May 18, 2023
Loading posts...