<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 24, 2015

Koerdische jongeren: “Wij zijn bereid om ons leven op te offeren voor Turkije”

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Turkije zijn jongeren met een Koerdische afkomst diverse campagnes begonnen om te benadrukken dat Turken en Koerden broeders van elkaar zijn.

Naast de website www.edibese.org (Koerdisch voor ‘Genoeg is genoeg’) die is opgericht om handtekeningen te verzamelen is er ook een brief gestuurd naar de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan met als doel de stem van deze jongeren te laten horen.

In de brief die begint met de zin “Wij zijn Koerdische jongeren die voor vrede, broederschap en eenheid zijn” wordt er gemeld dat deze jongeren ook een deel uitmaken van de droom van een ‘Nieuw en sterk Turkije’.

“Wij hebben de Turkse vlag en ons thuisland Turkije met al onze eer en fatsoen geaccepteerd. Wij zijn ook getuigen dat verraderlijke terroristen het op onze eenheid, broederschap en vrede hebben gemunt. Wij als Koerdische jongeren hebben het meest geleden door partijen die zich zogenaamd namens ons vertegenwoordigen. Deze mensen terroriseren de boel en stellen niets anders dan de dood in het vooruitzicht aan Koerdische jongeren. Hierop reageren wij door te zeggen: ‘Genoeg is genoeg’.”

Met de brief wil initiatiefnemer Emrah Inanç benadrukken dat er meer dan een kwart eeuw verraderlijke aanvallen zijn gepleegd op Turken en Koerden door terroristische organisaties. “Het waren de Koerdische jongeren die hiervan het meest slachtoffer van zijn geworden”, zegt Inanç.

“Sinds de oprichting van Turkije heeft het land te maken met verraders. We willen benadrukken dat naast martelaren die voor hun land zijn gestorven Koerdische jongeren van hun land en bevolking houden en bereid zijn hun leven voor dit land te geven. Niet duizenden maar honderdduizenden Koerdische jongeren zijn bereid alles te doen om de broederschap, eenheid en solidariteit van Turkije te waarborgen. Wij staan paraat om alle taken te vervullen die ervoor zorgen dat de Turkse vlag in volle glorie wappert.”

President Erdoğan gaf eerder aan dat hij bereid was om alles te doen voor vrede en harmonie in het land. “Ook al zouden wij hiervoor gif moeten drinken, zouden wij dat doen,” zei Erdoğan.

Ook deze woorden van Erdoğan zijn in de brief herhaald. “U begon moedig met een vredesproces. U bleef ondanks allerlei tegenslagen en barrières doorvechten voor onze mensenrechten, democratie en vrijheden. Wij kregen een Koerdische zender op de staatstelevisie die in onze moedertaal uitzendt. We kunnen nu kiezen voor de Koerdische taal op school. Dankzij u kregen sommige plaatsen hun Koerdische naam terug. U stimuleerde mensen aan om te gaan investeren in onze regio. Wij, de jongeren die in deze regio leven, zijn getuigen van al uw daden. Ondanks alle druk en bedreigingen die wij ontvangen roepen wij hardop: Turken en Koerden zijn broeders van elkaar. Wij zullen niet toestaan dat deze vuile spelletjes, die ook een eeuw geleden werden gespeeld in ons land, onze broederschap en eenheid zullen schaden.”

In de brief staat ook dat ‘de zogenaamde vertegenwoordigers van de Koerden’ tot nu toe helemaal niets hebben gedaan voor de Koerdische jeugd. “Ze hebben deze jongeren altijd als pionnen gebruikt bij protesten. Zij hebben hun vermoord.”

“De hypocriete mensen die het vredesproces proberen te saboteren houden geen rekening met onze levens. Zij proberen voortdurend chaos te creëren in het land. Ondanks dat ze wapens en bommen proberen te geven aan onze kinderen en ondanks dat ze de kracht en financiële middelen krijgen uit het Westen zal ze het niet lukken om opruiing te creëren. Ze hebben het gemunt op ons land en onze religie. Wij Moslim Koerden zullen dat niet toelaten.”

Als slotzin schreven de Koerdische jongeren in hun brief dat ze niet meer willen dat er mensen sterven, kinderen hun ouders verliezen en moeders constant huilen. “Daarom zeggen wij ‘Genoeg is genoeg’. Wij zijn bereid om ons op te offeren voor de eenheid van ons land.”

 

© Turksemedia.nl | AA – ANKARA

Aug 24, 2015
blog comments powered by Disqus
Loading posts...