<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 22, 2019

Koerdische leider Irak lovend over Turkije: Turken helpen ons altijd

Turkije en Irak zullen een nieuwe fase van relaties beginnen, stelt de nieuw verkozen president van de Koerdische regionale regering (KRG) in Irak Nechirvan Barzani in een interview met een grote Turkse nieuwsdienst.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan kwam vrijdag bijeen met Barzani, die in zijn eerste buitenlandse bezoek sinds zijn inhuldiging op 10 juni Istanbul bezocht.

Barzani reageerde na zijn vergadering met Erdoğan dat er een nieuwe fase zal ontstaan in de betrekkingen tussen de Koerdische regio van Irak, Turkije en Irak. Hij benadrukte dat Ankara en Erbil een historische band van vriendschap hebben.

“Turkije heeft onze mensen geholpen in alle moeilijke periodes”, maakte Barzani iedereen duidelijk over de Turkse kijk op Koerden in Irak.

Het huidige handelsvolume tussen Turkije en Irak is ongeveer 13 miljard dollar. Beide leiders bespraken uitbreiding van dit handelsvolume en de noodzakelijke stappen om dit doel te bereiken.

Barzani benadrukte ook de rol van KRG in de oliehandel tussen Turkije en Irak. “We zijn bereid om de capaciteit van de bestaande pijpleiding te vergroten om in de toekomst meer olie te kunnen exporteren.”

Over de aanwezigheid van terreurbeweging PKK in Irak, Sinjar, Makhmur en grensgebieden, zei Barzani dat de KRG tegen het misbruik van haar land is om buurlanden, vooral Turkije, aan te vallen. Hij zei dat de belangrijkste reden voor militaire operaties in de regio de aanwezigheid van PKK daar is.

“Het feit dat de PKK of een andere gewapende organisatie problemen veroorzaakt voor onze buren is zeker niet acceptabel in de Koerdische regio. Ons beleid ten aanzien van dit onderwerp was al eerder duidelijk en zal dat ook blijven.”

De PKK veroorzaakt grote problemen in de regio en is verantwoordelijk voor de evacuatie van meer dan 500 dorpen in de regio, vertelde Barzani. “Als een Koerdische regio is ons beleid om goede relaties met onze buren te hebben.”

Op 28 mei werd Barzani gekozen tot president van de autonome Koerdische regio van Irak, waar hij eerder premier was geweest voor twee termijnen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 22-06-2019

Jun 22, 2019
Loading posts...