<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Feb 01, 2021

Kosovo begint diplomatieke relatie met Israël

Kosovo en Israël zijn maandag officieel diplomatieke betrekkingen aangegaan.

Dat gebeurde tijdens een virtuele ceremonie.

Het waren de Kosovaarse minister van Buitenlandse Zaken Meliza Haradinaj-Stublla en haar Israëlische tegenhanger Gabriel Ashkenazi die het papierwerk deden.

Ashkenazi zei dat hij “het officiële verzoek van Kosovo om een ​​ambassade in Jeruzalem te openen” heeft goedgekeurd. “Vandaag schrijven we geschiedenis. We bouwen diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Kosovo. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat diplomatieke betrekkingen tot stand worden gebracht via een online platform.”

De Kosovaarse minister reageerde: “Vandaag wordt Israël het 117e land dat de Republiek Kosovo erkent als een onafhankelijk en soeverein land.”

Kosovo erkent Jeruzalem ook als de hoofdstad van Israël.

De virtuele bijeenkomst eindigde met de onthulling van een plaquette die bij de ingang van de toekomstige ambassade van Kosovo in Jeruzalem zal worden geplaatst. De ambassadeur van Kosovo in Israël wordt Ines Demiri.

Kosovo zal na de VS en Guatemala het derde land zijn dat een ambassade in Jeruzalem opent.

Servië

De Servische president Aleksandar Vucic, die momenteel Parijs bezoekt, liet maandag weten dat Servië “op basis van nieuwe omstandigheden” relaties met Israël zal opbouwen.

Vucic is niet tevreden met de nieuwe diplomatieke relatie tussen Kosovo en Israël. “Daar zijn we niet blij mee.”

De totstandkoming van betrekkingen tussen Kosovo en Israël werd voorafgegaan door normalisaties in de afgelopen maanden tussen de Joodse staat en vier Arabische landen: de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Sudan en Marokko.

Afgelopen september had de voormalige Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd dat de leiders van Servië en Kosovo, die elkaar ontmoetten in het Witte Huis, een overeenkomst hadden bereikt om de economische banden tussen de twee landen te normaliseren.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 01-02-2021

Feb 01, 2021
Loading posts...