<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jan 05, 2019

Krachtig Turkije breekt hoogste record ooit

De export van Turkije heeft vorig jaar een recordhoogte van 168,1 miljard dollar bereikt, verklaarde de Turkse minister van Handel vrijdag.

Minister Ruhsar Pekcan liet weten dat de export in 2018 met 7,1 procent is gestegen, vergeleken met bijna 157 miljard dollar vorig jaar.

“In 2018 daalde de invoer met 4,6 procent op jaarbasis tot 223,1 miljard dollar”, zei Pekcan.

“De verhouding tussen export en import van Turkije bereikte vorig jaar 75,3 procent, een stijging van 8,2 procentpunt ten opzichte van 2017”, voegde ze eraan toe.

Volgens voorlopige gegevens boekte de buitenlandse handelsbalans van Turkije vorig jaar een tekort van 55 miljard dollar, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van 76,8 miljard dollar in 2017. De definitieve cijfers worden op 31 januari aangekondigd door de statistische instantie van het land.

De minister verklaarde ook dat de stijging en dus de verbetering van de verhouding van de uitvoer tot de invoer in 2019 gaat voortduren. “Turkije behoudt zijn kracht op de exportmarkten, omdat de hele wereld worstelt met onzekerheden van wereldwijde handelsoorlogen”, zei Pekcan.

“We vergroten niet alleen ons potentieel in de buitenlandse handel, maar hebben tegelijkertijd ook toegang tot veel delen van de wereld. Vorig jaar bereikten Turkse exporteurs 242 markten over de hele wereld”, zei ze.

Pekcan merkte op dat de export naar Afrika, die als doelmarkt werd aangemerkt, met 24 procent steeg, terwijl de export naar Latijns-Amerika in 2018 met 35,6 procent is gestegen.

“Ons doel op de lange termijn is om de ​​evenwichtige structuur in de buitenlandse handelsbetrekkingen van Turkije te herstellen en zo de buitenlandse financieringsbehoefte van ons land geleidelijk te verminderen”, aldus de Turkse handelminister.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 05-01-2019

Jan 05, 2019
Loading posts...