<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Nov 19, 2020

Kuzu: DNA-materiaal uit coronatest wordt gedeeld met derden

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) ondervraagd over het gebruik van DNA-materiaal na een coronatest. Zijn partij eist dat lichaamsmateriaal van (positief) geteste mensen niet mag worden gedeeld met derden zonder dat daar toestemming voor wordt gevraagd en is gegeven.

“Heel veel mensen in de samenleving maken zich zorgen over wat er met die materialen gebeurt”, zei Kuzu woensdag tijdens het debat. “Wordt mijn DNA opgeslagen en gedeeld met anderen? Worden mijn lichaamsmaterialen voor onderzoek gebruikt? Wie krijgen allemaal toegang tot het DNA-materiaal?”

Helaas blijken die zorgen van veel Nederlanders te kloppen, benadrukte Kuzu. “Uit de brief van de minister bleek dat onze angst eigenlijk bewaarheid is.”

Het blijkt dat laboratoria lichaamsmateriaal van mensen tot drie maanden bewaren en onderzoek kunnen doen. “Ook worden lichaamsmaterialen zonder toestemming gedeeld met derden. Best schokkend”, onderstreepte het DENK-Kamerlid.

Daarom is het belangrijk dat vooraf toestemming wordt gevraagd aan mensen, zei Kuzu. “Waarom wordt dat nu niet gevraagd. Waarom weet niemand dit en wordt dit mensen niet verteld? Dan te bedenken dat dit kabinet vanaf maart iedereen in Nederland maandelijks wil gaan testen. DNA en lichaamsmaterialen zijn van mensen zelf.”

De Jonge antwoordde dat de zeggenschapsituatie in Nederland op dat punt niet goed geregeld is. “Daarom heb ik een wet ‘zeggenschap lichaamsmateriaal’ in voorbereiding. We gaan de informatievoorziening verbeteren.”

Over de toestemming vooraf zei De Jonge: “Dat is natuurlijk een enorme bureaucratische toestand. Zeker als je straks toe wil naar de honderdduizenden tests per dag. Dan gaan we wel echt heel veel bomen kappen. Dat moeten we niet gaan doen. Dat is gewoon niet uitvoerbaar.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 19-11-2020

Nov 19, 2020
Loading posts...