<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 25, 2020

Landen betuigen medeleven aan Turkije

Verschillende landen hebben vrijdag en zaterdag hun medeleven betuigd aan Turkije dat in Oost-Anatolië is getroffen door een zware aardbeving. Leiders en kopstukken lieten dat met name via social media weten.

De Russische president Vladimir Putin liet zijn oprechte medeleven weten aan de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, verklaarde het Kremlin.

Josep Borrell Fontelles, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, uitte ook “volledige solidariteit met de bevolking van Turkije”. “Onze gedachten zijn bij de bevolking van Turkije, bij de families van de slachtoffers van de verwoestende #aardbeving die #Elazığ trof en bij iedereen die gewond of getroffen is. We volgen de situatie op de voet”, schreef Fontelles op Twitter.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias condoleerde zijn Turkse tegenhanger Mevlüt Çavuşoğlu en zei dat Athene klaar is om Ankara te helpen.

Ook ministers van Zweden, Estland, Kroatië, en Oekraïne spraken Turkije veel steun toe. “Op dit bittere moment blijft #Oekraïne bij Turkije en bidt voor de getroffenen.”

Maleisië, Pakistan, Roemenië, Bulgarije, Litouwen, Jordanië, Noord-Macedonië, Georgië en Letland waren ook de landen die snel met een steunbericht kwamen.

“Het Maleisische volk staat klaar voor hulp”, schreef Maleisië.

“Zoals altijd delen de inwoners van Pakistan de pijn van hun Turkse broeders en zussen en staan ze hen bij in dit uur van verdriet”, aldus het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Zo triest om te horen over het verlies van mensenlevens in de verwoestende aardbeving vandaag in Turkije. Onze harten zijn bij onze Turkse vrienden. Blijf sterk #Turkije! Ik denk aan jullie beste @MevlutCavusoglu”, verklaarde minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Macedonië Nikola Dimitrov.

Slachtofferhulp

Het ervaren Turkije verzorgt de wonden op adequate wijze. Zo worden per direct nieuwe huizen met stalen frames gebouwd voor slachtoffers en sturen veel Turkse gemeentes hulpverleners en -goederen naar de regio. Tot nu toe zijn 43 mensen uit het puin gehaald.

Bij de aardbeving met een kracht van 6,8 kwamen vrijdagavond in Elazığ en Malatya zeker 22 mensen om het leven. Meer dan 1.200 mensen raakten gewond. Volgens experts ging het om een bevingskracht die te vergelijken is met twaalf atoombommen uit de tijd van Hiroshima.

In Elazığ stortten volgens eerste gegevens 5 oude gebouwen in, in Malatya 25. Autoriteiten zijn een onderzoek gestart hoe dat heeft kunnen gebeuren.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 25-01-2020

Jan 25, 2020
Loading posts...