<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 17, 2023

Landen feliciteren Erdoğan met verkiezingsuitslag eerste ronde

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan is woensdag gefeliciteerd door leiders van diverse landen en een regionale regering.

Volgens het Turkse communicatiedirectoraat waren onder de leiders die Erdoğan feliciteerden onder meer de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, de president van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), sjeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan, de Hongaarse premier Viktor Orban, de Maleisische premier Anwar Ibrahim en Nechirvan Barzani, de leider van de Koerdische Regionale Regering (KRG) in Irak.

De leiders wensten de Turkse president succes bij de tweede ronde.

Zondag 14 mei brachten tientallen miljoenen Turken hun stem uit om de president van het land en de leden van het 600 zetels tellende parlement te kiezen. De verkiezingsopkomst was zeer hoog, bijna 90 procent.

Erdoğan’s Volksalliantie won een meerderheid in het parlement (321 zetels, 49,47 procent), terwijl de presidentiële race op weg is naar een tweede ronde op 28 mei. Hoewel Erdoğan de leiding nam in de eerste ronde (27,1 miljoen stemmen, zo’n 49,5 procent), was er een absolute meerderheid van 50 procent nodig. Hij kreeg 2,5 miljoen meer stemmen dan aartsrivaal Kemal Kılıçdaroğlu (24,6 miljoen stemmen, 44,9 procent), leider van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP) en medekandidaat voor de oppositiealliantie (213 zetels, 35 procent), dat uit zeven andere partijen bestaat, waarvan er over één, bewust geheimzinnig wordt gedaan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 17-05-2023

May 17, 2023
Loading posts...