<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 01, 2016

Lesje persvrijheid: Turkse premier haalt uit naar dreigende Europese voorzitter

De Turkse premier Binali Yildirim heeft dinsdag gereageerd op de uitspraak van de voorzitter van het Europees Parlement (EP), Martin Schulz. De EP-voorzitter vindt dat Turkije ‘de rode lijn heeft overschreden’ omdat redacteuren en bestuurders van de krant Cumhuriyet, die aangeklaagd zijn wegens steun aan terreur, zijn opgepakt door de Turkse politie.

“Jouw rode lijn, daar kijken we niet eens naar. Wij hebben een rode lijn bovenop die van jou”, reageerde de Turkse premier.

Yildirim is er klaar mee dat Europese bondgenoten steeds roeptoeteren over persvrijheid na een aanklacht. “Ze zijn weer begonnen dat de persvrijheid in het geding is. Wij zullen blijven opkomen voor persvrijheid. Dit is een onderwerp waar we het niet mee eens zijn met onze Europese vrienden. Elke keer als we stappen zetten in de strijd tegen terreur, komen ze met de term persvrijheid”, gaf Yildirim aan.

Onderzoek

De Turkse premier legde uit wat er echt aan de hand is bij de krant Cumhuriyet, in tegenstelling tot wat er allemaal wordt geroepen en geschreven in de media over dat een ‘kritische krant’ zou sluiten.

“De bestuurders en de stichting van de krant worden beschuldigd van allerlei zaken. Sinds 2013 lopen er rechtszaken tussen de stichting en een paar groepen. Er zijn aanklachten ingediend. Er zijn sinds augustus meerdere onderzoeken gaande. Een daarvan heeft te maken met de verkiezing van de bestuursleden van de stichting die de krant uitbrengt. Het andere onderzoek gaat over of zij terreur hebben gesteund”, zei Yildirim.

Uithaal

Yildirim was nog niet klaar met Schulz. “Turkije is geen land die je kunt leiden met dreigementen. Waar was je rode lijn en gevoeligheid toen jullie in het Europees parlement reclame maakten (vlaggen) voor een terreurgroep?”, haalde Yildirim uit.

De Turkse premier las ook Europa de les over de rechtsstaat. “Met dubbele maten kom je nergens. Jullie zullen eerlijk moeten zijn. Wij gaan niet van jullie leren wat persvrijheid is. We gaan schuldigen, medeplichtigen en steuners van terreurgroep FETO niet als slachtoffers zien. Laat justitie zijn werk doen.”

“Als blijkt dat ze niets verkeerds hebben gedaan, is er niets aan de hand. In een rechtsstaat dient men respect te hebben voor uitspraken van rechters. Ook al kun je daar niet tegen”, sneerde Yildirim.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 01-11-2016

Nov 01, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...