<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 06, 2018

Lidmaatschap Turkije EU enkel politiek

Het standpunt van Turkije is duidelijk: de toetreding tot de Europese Unie (EU) is “enkel politiek en geen technisch proces”.

Dat zei de Turkse vicepresident Fuat Oktay duidelijk in een interview.

“Turkije sprak 54 ​​jaar geleden zijn intenties uit en blijft dat doen. Er is geen verandering in de politiek van Turkije.”

Turkije vroeg het lidmaatschap bij de EU in 1987 aan. De toetredingsonderhandelingen startten in 2005. De onderhandelingen zijn echter in 2007 tot stilstand gekomen als gevolg van bezwaren van de Grieks-Cypriotische regering in het verdeelde eiland Cyprus. Ook was sprake van veel oppositie van Duitsland en Frankrijk.

Oktay zei dat Turkije meer dan vier miljoen vluchtelingen opvangt en dat de EU nog steeds de beloofde financiële steun in het kader van de vluchtelingendeal niet is nagekomen. In maart 2016 bereikten de EU en Turkije een overeenstemming om de illegale migratie door de Egeïsche Zee te stoppen en de omstandigheden van Syrische vluchtelingen in Turkije te verbeteren.

De EU beloofde daartoe zes miljard euro, die overgemaakt zou worden in twee delen, voor de opvang van vluchtelingen. Eind 2018 zou het tweede deel Turkije bereikt moeten hebben. Het geld is rechtstreeks bestemd voor de vluchtelingen.

“Tot dusver ontving Turkije in totaal 1,7 miljard euro. Er staat nog een bedrag van ruim 1,2 miljard open. Onze instellingen werken aan dit probleem”, aldus de Turkse vicepresident.

Turkije vangt meer dan 3,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië op. Het land heeft zelf meer dan 32 miljard dollar uit nationale middelen uitgegeven voor steun en bescherming van vluchtelingen sinds het begin van de Syrische burgeroorlog.

Turkije voorkomt sindsdien ook dat een grote stroom van vluchtelingen koers zetten richting Europa. Dat lukt dankzij de kansen die Turkije biedt aan vluchtelingen in eigen land.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 06-11-2018

Nov 06, 2018
Loading posts...