<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 13, 2015

Luchtkwaliteit Nederland onder de norm; Den Haag koploper

Het gaat niet goed met de luchtkwaliteit in Nederland. Concentraties schadelijke stoffen rond drukke verkeersaders zijn veel te hoog. Dat meldt de Milieudefensie vandaag.

Als de luchtkwaliteit niet snel verbetert en hiermee de Europese normen niet worden gehaald riskeert Nederland een forse boete uit Brussel, oplopend tot miljoenen euro’s.

Het gaat om de concentratie stikstofdioxide dat te hoog ligt. Op twee derde van 58 locaties in Nederland is de maximale norm overschreden.

De Javastraat in Den Haag is koploper, gevolgd door de Valkenburgerstaat in Amsterdam. De Stadhoudersweg in Rotterdam en de Marnixlaan in Utrecht staan ook op de lijst met de meest vervuilde plekken.

Een buurtbewoonster uit de Haagse Javastraat maakt zich ernstig zorgen: “Ondanks eerdere beloften van de gemeenten blijkt uit deze metingen opnieuw dat we hier een groot probleem hebben. En dat probleem moeten de inwoners met hun longen bekopen.”

Waarschuwing

Bewoners lopen in deze ongezonde lucht een verhoogd risico op longaandoeningen, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Vijf jaar geleden is de norm al in de rest van Europa ingevoerd, maar Nederland heeft uitstel gevraagd aan de EU.

“Fors uitbreiden van milieuzones, investeren in alternatieven voor de auto en andere maatregelen die de luchtkwaliteit ten goede komen kunnen nu echt niet meer op de lange baan worden geschoven”, stelt de Milieudefensie.

 

Turksemedia.nl

Mar 13, 2015
Loading posts...