<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Sep 09, 2020

Luchtvervuiling eist jaarlijks 400.000 levens in Europa

Luchtverontreiniging blijft het grootste milieuprobleem van Europa voor de gezondheid. Als gevolg van luchtvervuiling sterven jaarlijks meer dan 400.000 mensen vroegtijdig, blijkt uit een rapport dinsdag.

Geluidsoverlast komt op de tweede plaats en draagt ​​bij tot 12.000 vroegtijdige sterfgevallen, gevolgd door de gevolgen van klimaatverandering, met name hittegolven, zo bleek uit een beoordeling van het Europees Milieuagentschap (EEA).

De vervuiling en klimaatverandering varieert in Europa, met duidelijke verschillen tussen landen in het oosten en westen van Europa. “Er is een duidelijk verband tussen de toestand van het milieu en de gezondheid van onze bevolking”, reageerde Virginijus Sinkevičius, Europees commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij.

“Iedereen moet begrijpen dat door voor onze planeet te zorgen, we niet alleen ecosystemen redden, maar ook levens, vooral degenen die het meest kwetsbaar zijn.”

Het hoogste percentage nationale sterfgevallen, 27 procent, is toe te schrijven aan de luchtkwaliteit in Bosnië en Herzegovina en het laagste in IJsland en Noorwegen met 9 procent.

Luchtverontreiniging en geluidsoverlast, de gevolgen van klimaatverandering zoals hittegolven en blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën veroorzaken een slechte gezondheid in Europa, aldus het EMA.

“Hoewel we verbeteringen zien in het milieu in Europa en een duidelijke focus in de Green Deal op een duurzame toekomst, geeft het rapport aan dat er krachtig moet worden opgetreden om de meest kwetsbaren in onze samenleving te beschermen”, vertelde Hans Bruyninck, uitvoerend directeur van het EEA.

Het EMA onderstreepte dat het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van Europese burgers belangrijker is dan ooit, met de aandacht die momenteel gericht is op het aanpakken van de coronapandemie.

“De pandemie is een duidelijk voorbeeld van de complexe verbanden tussen het milieu, onze sociale systemen en onze gezondheid”, zei Bruyninck.

Hij voegde eraan toe dat armoede vaak samengaat met leven in slechte milieuomstandigheden en een slechte gezondheid.

Deze zaken moeten worden aangepakt als onderdeel van een geïntegreerde benadering naar een meer inclusief en duurzamer Europa, aldus het rapport.

Hij zei dat de EU zich inzet voor een veerkrachtig en gezonder Europa voor Europese burgers en daarbuiten door middel van een nieuwe biodiversiteitsstrategie, het circulair economisch actieplan en andere initiatieven.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 09-09-2020

Sep 09, 2020
Loading posts...