<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 29, 2019

Luxemburg: EU moet Turkije betalen

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken riep zaterdag de EU op om verdere financiële steun aan Turkije te verlenen om projecten voor Syrische vluchtelingen in het land te ondersteunen.

Minister Jean Asselborn zei tegen het Duitse dagblad Neue Osnabrucker Zeitung dat Turkije een enorme last draagt ​​doordat het meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt sinds de uitbarsting van een burgeroorlog in Syrië in 2011.

“Het lijkt me duidelijk dat het [Turkije] hiervoor hulp nodig heeft. Daarom moet de EU zorgen voor aanvullende financiële hulp om Syrische vluchtelingen in Turkije te helpen”, benadrukte hij.

De financiële hulp van de EU is voor verschillende projecten, zoals basisgezondheidszorg voor vluchtelingen en het bieden van onderwijs aan vluchtelingkinderen.

Als onderdeel van een in 2016 gesloten vluchtelingenovereenkomst tussen de EU en Turkije heeft het 28-koppige blok 6 miljard euro aan hulp toegezegd om de levensomstandigheden van Syrische vluchtelingen in Turkije te verbeteren. Echter is tot nu toe 3,7 miljard euro gecontracteerd en slechts 2,6 miljard euro uitbetaald.

De bureaucratische hindernissen en vertragingen van de EU om beloofde fondsen te mobiliseren leidden tot scherpe kritiek van Turkse politici.

Eerder deze maand bekritiseerde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan EU-lidstaten omdat ze de vluchtelingenovereenkomst niet volledig ten uitvoer legden en drong er bij hen op aan echte stappen te ondernemen om de last van de vluchtelingencrisis te delen.

Turkije vangt momenteel ongeveer 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen op, meer dan enig ander land ter wereld. Uit officiële cijfers blijkt dat Turkije voor de opvang tot nu toe 40 miljard dollar uit eigen middelen heeft uitgegeven.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BERLIJN | Gepubliceerd: 29-09-2019

Sep 29, 2019
Loading posts...