<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Oct 28, 2018

Maandag grote dag voor Turkije: wereld kijkt mee

De openingsceremonie van de eerste fase van ‘s werelds grootste luchthaven in Istanbul vindt maandag plaats met aanwezigheid van verschillende leiders van over de hele wereld.

De ceremonie, die live wordt uitgezonden, start om 16.00 uur lokale tijd (1300 GMT) op de 95ste verjaardag van de Turkse Republiek.

Meer dan 50 buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders uit minstens 18 landen, waaronder de Turkse Republiek Noord-Cyprus, Macedonië, Moldavië, Pakistan, Servië, Sudan, Bosnië, Bulgarije, de Democratische Republiek Congo, Slovenië, Georgië, Iran, de autonome territoriale eenheid van Gagauzia in Moldavië en het Verenigd Koninkrijk zullen de ceremonie bijwonen.

Gebouwd door een consortium van vijf aannemers – Limak, Kolin, Cengiz, Mapa en Kalyon, is het project uitgevoerd door middel van een build-operate-transfer-model. Het levert de overheid meer dan 26 miljard euro (30,65 miljard dollar) aan inkomsten op.

Verspreid over een oppervlakte van meer dan 76 miljoen vierkante meter, zal de eerste fase van de luchthaven 90 miljoen passagiers dienen.

Met de resterende fasen die tegen 2023 voltooid moeten zijn, beschikt de luchthaven over zes afzonderlijke banen met een capaciteit van 500 vliegtuigen, jaarlijks 200 miljoen passagiers en open en gesloten parkeerterreinen voor 70.000 auto’s. Maandag gaan de eerste twee start- en landingsbanen van elk 3.750 en 4.100 meter open. Die zijn een van de langste ter wereld.

De nieuwe luchthaven van Turkije is de thuisbasis van ‘s werelds grootste belastingvrije winkelcomplex. Het winkelcomplex van 53.000 vierkante meter zal uit zes delen bestaan, waaronder luxe winkels en bazaarconcepten.

De eerste reis vanaf de luchthaven zal plaatsvinden naar de Turkse hoofdstad Ankara op 31 oktober met het grootste vliegtuig van Turkish Airlines en de B777-familie van Boeing, de B777-300ER. De eerste internationale vlucht is de volgende dag naar de Turkse Republiek Noord-Cyprus. De eerste vlucht naar Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, is op 8 november.

Vanaf 1 november zullen er ook vluchten zijn naar de zuidelijke stad Antalya en vanaf 2 november naar de westelijke stad Izmir.

Naar verwachting zullen tegen het einde van het jaar dagelijks tweeduizend vliegtuigen van meer dan 250 luchtvaartmaatschappijen naar meer dan 350 bestemmingen vliegen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 28-10-2018

Oct 28, 2018
Loading posts...