<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 21, 2019

Macron: Antizionisme vorm van antisemitisme; critici: Domheid

Volgens de Franse president Emmanuel Macron is antizionisme een vorm van antisemitisme.

Tijdens een diner met Joodse leiders zei Macron dat zijn regering zich klaarmaakt om de internationale definitie van antisemitisme aan te nemen, inclusief kritiek ‘op joodse gemeenschapsinstellingen’, opgesteld door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), wegens “toenemende antisemitische aanvallen in Frankrijk”.

“Antizionisme is een van de moderne vormen van antisemitisme”, zei Macron bij die bijeenkomst.

Het in New York gevestigde World Jewish Congress was snel bereid om de inspanning te loven: “Dit is nog maar het begin van een lange weg voor de boeg. De goedkeuring van deze definitie van antisemitisme moet worden gevolgd door concrete stappen, verklaarde vliegensvlug de voorzitter van de groep Ronald Lauder. Hij beweerde ook dat het antisemitisme in Frankrijk in 2018 “met 74 procent is gestegen”.

De Britse oppositiepartij Labour accepteerde in 2018 ook de IHRA-definitie in een poging een eind te maken aan de langlopende beschuldigingen van vermeend antisemitisme binnen de partij.

Kritiek

Critici vestigen de aandacht op het bodemloze verschil in betekenis tussen de twee termen en argumenteren dat kritiek op Israël en zijn agressieve beleid in Palestina niet als antisemitisme moeten worden bestempeld. “Beleid van alle landen kunnen onderhevig zijn aan kritiek en Israël is daar geen uitzondering voor”, zeggen critici vaker.

“Sommige kritiek op Israël is antisemitisch, maar het is heel goed mogelijk om tegen het Joodse etnisch-nationalisme te zijn zonder een kwezelaar te zijn”, schreef de New York Times-columnist Michelle Goldberg.

“Inderdaad, het is steeds absurder om de Israëlische staat te behandelen als een stand-in voor Joden die groot worden geschreven, gezien de manier waarop de huidige Israëlische regering zich heeft verbonden met extreemrechtse Europese bewegingen die antisemitische wortels hebben”, schreef Goldberg.

“Als we oppositie tegen Theodore Herzl’s theorie als antisemitisch beschouwen, dan zeggen we dat de miljoenen Joden die niet in Palestina en de bezette gebieden willen wonen, antisemieten zijn”, vertelde de Franse journaliste Dominique Vidal vorig jaar tegen omroep France 24, verwijzend naar de 19e-eeuwse stichter van de zionistische beweging.

Vidal reageerde daarmee op de toespraak van Macron in 2018, die toen al de wil van zijn regering aantoonde om antizionisme te associëren met antisemitisme. “Dit is historisch analfabetisme, of erger nog, stompzinnigheid”, aldus Vidal.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – PARIJS | Gepubliceerd: 21-02-2019

Feb 21, 2019
Loading posts...