<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Jan 21, 2021

Macron biedt geen excuses voor Franse misdaden in Algerije

De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd dat hij geen publieke verontschuldigingen zal maken voor de koloniale misdaden in Algerije.

“Er zal geen berouw of excuses zijn” voor de 132-jarige bezetting van Algerije door Frankrijk of voor de wrede onafhankelijkheidsoorlog, zo werd zijn ambt woensdag geciteerd door de openbare omroep France 24. Algerije werd onafhankelijk op 5 juli 1962.

In plaats daarvan zal de president deelnemen aan “symbolische handelingen” gericht op het bevorderen van verzoening, aldus de verklaring.

De uitingen volgen op de ontmoeting met de bekende historicus Benjamin Stora in de Elysee. Stora diende zijn rapport over de kolonisatie van Algerije in.

Stora kreeg afgelopen juli de opdracht van Macron om ervoor te zorgen dat “de geschiedenis van de Algerijnse oorlog bekend is en helder wordt bekeken”.

Algerijnen hebben in het verleden van Frankrijk geëist dat het de discriminerende praktijken en misdaden die tijdens de koloniale overheersing in het land zijn gepleegd, erkent en zich verontschuldigt.

Volgens schattingen van Algerijnse historici zijn 1,5 miljoen Algerijnen gedood tijdens hun strijd voor onafhankelijkheid tussen 1954 en1962. Franse historici schatten dit aantal van beide kanten op 400.000.

Hoewel Macron een officiële verontschuldiging heeft weerlegd, is hij een van de weinige Franse leiders die het bloedige koloniale verleden van het land erkent.

Als presidentskandidaat had Macron in 2017 ondubbelzinnig de koloniale geschiedenis van Frankrijk veroordeeld en noemde het een “misdaad tegen de menselijkheid”. Als staatshoofd benadrukte hij de “noodzaak om bepaalde delen van onze collectieve geschiedenis beter te vertegenwoordigen en de geschiedenis van kolonisatie te integreren”.

Concrete stappen

In een woensdag gepubliceerde interview met de krant Le Parisien zei Stora dat eerdere staatshoofden zoals Nicholas Sarkozy, Jacques Chirac en Francois Hollande ook de koloniale misdaden hadden erkend in hun toespraken, maar dat enkel bij woorden bleef.

Hij zei dat zijn missie “is om bruggen te bouwen” en “een methode te bieden om de Frans-Algerijnse kwestie te begrijpen, niet door middel van ideologische toespraken, maar door concrete herdenkingshandelingen”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-01-2021

Jan 21, 2021
Loading posts...