<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 29, 2020

Marokkaanse advocaten eisen terugdraaiing vredesdeal met Israël

Een groep advocaten in Marokko heeft deze week een aanvraag ingediend bij het Hooggerechtshof en eisen terugdraaiing van de normalisatieovereenkomst die het land recent met Israël heeft ondertekend.

De advocaten vragen om nietigverklaring van alle besluiten die normalisatie beogen met Israël op politiek, diplomatiek, economisch en toeristisch vlak.

Volgens de Marokkanen zijn de normalisatiebeslissingen zowel in strijd zijn met het algemene regime van Marokko als in strijd met de grondwet, het Verdrag van de Verenigde Naties, internationale legitimiteit en de verdragen van Wenen.

Eerder deze maand kwamen Marokko en Israël met hulp van de VS overeen om de betrekkingen te normaliseren. Als onderdeel van de deal erkent de VS de soevereiniteit van Marokko over de Sahara, een betwiste regio die zowel door Rabat als het door Algerije gesteunde Polisario-front wordt opgeëist.

Rabat zegt dat de stap geen normalisatie is, maar eerder een hervatting van de officiële betrekkingen die in 1993 begonnen maar in 2002 werden opgeschort.

Na de VAE, Bahrein en Soedan werd Marokko in 2020 het vierde Arabische land dat de banden met Israël normaliseerde. Jordanië en Egypte vestigden ook betrekkingen met de Joodse staat in respectievelijk 1994 en 1979.

Palestina en vele andere landen zijn kritisch over de zogenaamde “vredesakkoorden” en noemen het besluit een mes in de rug.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 29-12-2020

Dec 29, 2020
Loading posts...