<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 10, 2020

Marokko en Israël gaan betrekkingen normaliseren

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde donderdag aan dat Israël en Marokko “hebben ingestemd met volledige diplomatieke betrekkingen” en daarmee normalisatie van de relaties. Trump noemde de deal “een enorme doorbraak voor vrede in het Midden-Oosten”.

“Weer een HISTORISICHE doorbraak vandaag!”, schreef Trump op Twitter. “Onze twee GEWELDIGE vrienden Israël en het Koninkrijk Marokko hebben ingestemd met volledige diplomatieke betrekkingen.”

Het Witte Huis verklaarde dat het besluit tijdens een telefoongesprek tussen Trump en koning Mohammed VI van Marokko kwam, waarin “de koning ermee instemde de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël te hervatten en de economische en culturele samenwerking uit te breiden om de regionale stabiliteit te bevorderen”.

Een belangrijk deel van de overeenkomst is de erkenning van de VS  van de Westelijke Sahara, het gebied waar Marokko in conflict is met de onafhankelijkheidsbeweging Polisario.

“Vandaag heb ik een proclamatie ondertekend waarin ik de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara erken. Marokko’s serieuze, geloofwaardige en realistische voorstel voor autonomie is de ENIGE basis voor een rechtvaardige en duurzame oplossing voor duurzame vrede en welvaart!”, tweette Trump.

“Marokko erkende de Verenigde Staten in 1777. Het is dus passend dat we hun soevereiniteit over de Westelijke Sahara erkennen”, voegde hij eraan toe.

De leiders bespraken ook de samenwerking tegen het coronavirus, manieren om de economische impact ervan te minimaliseren en gemeenschappelijke belangen bij kritieke regionale kwesties, aldus de verklaring.

Marokko-Israël

Marokko wordt de vierde natie die de banden met Tel Aviv normaliseert. Meest recent was dat Sudan in oktober.

Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) kwamen in september overeen om volledige diplomatieke, culturele en commerciële betrekkingen met Israël aan te gaan. De afspraken daartoe werden in het Witte Huis gemaakt.

De Palestijnen zien de normalisatiedeals als een mes in de rug. Ze zeggen dat de akkoorden hun rechten negeren en de Palestijnse zaak niet dienen.

Eerder gingen een groep Marokkanen de straat op tegen de normalisatie van VAE met Israël en omdat hun land daarover zweeg. De Marokkaanse premier Saadeddine El Othmani zei in september dat zijn land “zich verzet tegen elke normalisatie met het zionistische regime” en dat “de aanval op de rechten van het Palestijnse volk de rode lijn van Marokko is”.

Westelijke Sahara

De Westelijke Sahara werd tot 1975 door Spanje bezet en is al meer dan vier decennia het onderwerp van geschillen tussen Marokko en het door Algerije gesteunde Polisario-front. Na jaren van conflict ondertekenden de twee partijen in 1991 een door de VN gesteunde wapenstilstand.

De Polisario wil een einde wil maken aan de aanwezigheid van Marokko in de Westelijke Sahara en heeft lang opgeroepen tot een volksreferendum om het politieke lot van de regio te bepalen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 10-12-2020

Dec 10, 2020
Loading posts...