<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 17, 2015

Marokko gaat acties ongehoorzaam Israël bestrijden na aanslag Al-Aqsamoskee

Naar aanleiding van de bestorming van de Al-Aqsamoskee door Israëlische troepen heeft de Marokkaanse koning Mohammed VI gesproken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, de Jordaanse koning Abdullah II en de emir van Qatar Tamim bin Hamad al-Thani over het voorval.

Voortaan zullen de ministers van Buitenlandse Zaken van deze landen gecoördineerd samenwerken om soortgelijke acties te bestrijden waarbij Israël internationale rechten aan zijn laars lapt, meldt het Marokkaanse persbureau MAP.

De leiders doen dit omdat Israël ongehoorzaam blijft bij het vinden van een oplossing. “Door lukraak de regels te schenden is Israël een verdeeldheid aan het creëren in de regio met alle gevolgen van dien”, melden de leiders.

Eerder riepen de Turkse president Erdoğan en de Saudische koning Salman op tot acties na de bezetting en aanslag op de Al-Aqsamoskee door Israëlische troepen. “We zullen ze niet toestaan Islamitische waarden te schaden. Het is onaanvaardbaar dat moslims uit een moskee worden gezet. We roepen de internationale gemeenschap, maar vooral de Islamitische wereld, op tot acties.”

Erdoğan gaf aan dat Israël verkeerde beslissingen neemt in de regio. “Deze daden zullen ervoor zorgen dat het Midden-Oosten flink wat schade zal oplopen”, aldus Erdoğan.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Israël met vuur speelt. “Een moskee bezetten en de toegang ontzeggen voor moslims is provocatief. We roepen Israël op om hiermee te stoppen”, aldus het ministerie.

Israëlische troepen vielen zondag de Al-Aqsamoskee binnen en jaagden de moslims weg uit de moskee die met hun gebed bezig waren. De moskee liep schade op door gasbommen die naar binnen zijn gegooid. De toegang tot de moskee werd door de Israëlische militairen ontzegd voor moslims wegens het joods Nieuwjaar Rosj Hasjana. Bij het conflict dat daarna ontstond raakten 30 Palestijnen gewond door het harde optreden van de Israëlische troepen met traangas, gasbommen en rubberkogels.

webr13wdqsacxz

De Verenigde Naties, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben ondertussen gemeld de gebeurtenissen in de regio “zorgwekkend” te vinden.

De Israëlische premier Netanyahu gaf aan door te gaan met de bezetting van de moskee. “Palestijnen die met stenen gooien zullen harder worden aangepakt”, zei Netanyahu. Donderdag, een dag na de uitspraken van de premier, heeft een rechter in Israël bepaald dat de stenengooiers neergeschoten mogen worden met echte kogels, meldt de Israëlische Tv-zender 10.

webr32qfewsac

 

© Turksemedia.nl | AA – ANKARA

Sep 17, 2015
Loading posts...