<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Feb 08, 2019

Marokko roept ambassadeur terug uit Saudi-Arabië

Marokko heeft zijn ambassadeur in Saudi-Arabië teruggeroepen nadat een Saudisch televisiekanaal naar verluidt een rapport uitzond die de territoriale integriteit van Marokko in gevaar bracht, is verklaard.

Ambassadeur Mustafa al-Mansouri vertelde aan de nieuwswebsite 360 dat hij is teruggeroepen uit Riyadh “om deel te nemen aan overleg over de bilaterale betrekkingen van de twee landen”.

Al-Mansouri beschreef de kwestie als een ‘voorbijgaande wolk’ en schreef de overstap toe naar een recent rapport over het Al-Arabiya-televisiekanaal in Saudi-Arabië, dat volgens hem de territoriale integriteit van het Koninkrijk Marokko uitdaagde. Hij verwees naar de Westelijke Sahara.

Een groot territorium in het zuiden van Marokko, de Westelijke Sahara, blijft het onderwerp van geschillen tussen Rabat en het Polisario-front, een door Algerije gesteunde beweging die decennialang heeft opgeroepen tot regionale onafhankelijkheid.

Volgens al-Mansouri werd hij dinsdag teruggeroepen naar Rabat om “de ontwikkelingen te bespreken”. “Diplomatieke relaties hebben altijd hun ups en downs,” zei hij. “De zaken zullen snel weer normaal worden. Vooral gezien de kracht van de historische banden tussen onze twee landen.”

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken moet nog officieel reageren op de abrupte terugroeping van al-Mansouri.

In een nauw verwante ontwikkeling meldden Marokkaanse media echter donderdagavond dat Rabat had besloten zich terug te trekken uit een Saudi-geleide militaire coalitie die in 2015 was opgesteld tegen de rebellengroep Houthi in Jemen. Eind januari zei de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bureita dat zijn land het beleid ten aanzien van deelname aan de door Saudi-geleide coalitie “gewijzigd” had.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – RABAT | Gepubliceerd: 08-02-2019

Feb 08, 2019
Loading posts...