<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 01, 2020

Meer dan 100.000 vluchtelingen verlaten Turkije

Het aantal vluchtelingen dat Turkije heeft verlaten voor hun vrijwillige reis naar Europa, is binnen korte tijd opgelopen tot 100.577.

Dat liet de Turkse binnenlandminister Süleyman Soylu zondag weten.

Een groot deel van de vluchtelingen verlaat tussenstation Turkije via het noordwesten en zet koers richting Griekenland en Bulgarije. Ook zijn veel meldingen dat zeeroutes worden gebruikt die uitkomen op Griekse eilanden.

Sinds donderdag houdt Turkije vluchtelingen die Europa willen bereiken, niet meer tegen.

Het besluit kwam nadat de Europese Unie zich niet aan gemaakte afspraken houdt, het land, ondanks beloftes, niet wordt gesteund in de reddingspoging van Idlib en diens inwoners en Turkije 34 militairen verloor tijdens de vredemissie in de Syrische provincie. Daarnaast is in Europa sprake van zware desinformatie over de vredesoperatie van Turkije in Syrië.

Redding Idlib

Ankara liet veelvuldig weten niet te zullen toestaan dat er een etnische zuivering plaatsvindt in Idlib, ook als het geheel op eigen kracht moet strijden en de wereld blijft zwijgen voor het grote aantal burgerdoden door het Assad-regime, gesteund door Rusland en Iran.

“Wat in het verleden in Rwanda en Bosnië en Herzegovina is gebeurd, mag niet worden herhaald in Idlib”, reageerde de communicatiedirecteur van de Turkse president.

Als vergelding op de verraderlijke regime-aanslag op Turkse militairen, schakelde Turkije binnen een dag meer dan 300 (huur)soldaten van Assad uit in Idlib. Daarbij zijn, naast een honderdtal tanks en pantservoertuigen, ook een militair vliegveld opgeblazen en twee gevechtsvliegtuigen van het regime uit de lucht geschoten nadat de Turken kostbare (Russische) luchtdefensiesystemen van Assad hebben vernietigd. Daar zijn veel beelden van opgedoken.

Het Turkse leger schakelde in de afgelopen 20 dagen in totaal meer dan 2.200 militairen van Assad uit. De redding van Idlib is cruciaal zodat veel Syrische vluchtelingen kunnen terugkeren naar eigen land.

50 miljard dollar

Turkije vangt op eigen kracht zo’n 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen op. Het land heeft daar uit eigen zak ongeveer 50 miljard dollar aan uitgegeven. Buitenlandse steun is vergeleken daarmee niet noemenswaardig klein.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 01-03-2020

Mar 01, 2020
Loading posts...