<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 01, 2019

Meerdere landen feliciteren Turkse president voor verkiezingswinst

President Recep Tayyip Erdoğan van Turkije is maandag gefeliciteerd door meerdere landen. Zijn partij is voor de vijftiende keer de grootste van Turkije geworden en kreeg zondag 44,42 procent van alle stemmen. De belangrijkste oppositiepartij CHP kreeg zo’n 30 procent van alle stemmen.

De president van Azerbeidzjan Ilham Aliyev, de Servische president Aleksandar Vucic, de Palestijnse president Mahmoud Abbas, de voorzitter van het tripartiete voorzitterschap van Bosnië en Herzegovina Milorad Dodik, voormalig Bosniak-lid van het voorzitterschap van Bosnië en Herzegovina Bakir Izetbegovic, Guinese president Alpha Conde, Albanese premier Edi Rama, de Russische president Vladimir Putin en Iraanse president Hassan Rouhani hebben hun felicitaties persoonlijk overgebracht aan de Turkse president.

De Pakistaanse premier Imran Khan verkaarde maandag: “Ik ben verheugd om een vriend van Pakistan, Recep Tayyip Erdoğan, te feliciteren met nog een belangrijke overwinning, dit keer bij de Turkse lokale verkiezingen. Het Pakistaanse volk wenst hem nog veel meer successen.”

De Kosovaarse president Hashim Thaci belde zijn Turkse tegenhanger ook met de telefoon en benadrukte dat Erdoğan opnieuw succes heeft geboekt.

In Turkije feliciteerden MHP-voorzitter Devlet Bahçeli en de voormalige premiers Tansu Ciller en Mesut Yilmaz de huidige Turkse president.

De AK-partij kreeg op eigen kracht 44,42 procent van alle stemmen en versloeg daarmee de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP). Die kreeg 30,07 procent van de stemmen en won in 11 grootstedelijke gemeenten en 10 steden. De AK-Partij verovert op basis van voorlopige uitslagen 15 grootstedelijke gemeenten (grotere steden) en 24 steden.

Wel is de AK-Partij hoofdstad Ankara kwijt aan de oppositie CHP en wellicht ook Istanbul. Desondanks heeft Erdoğan’s partij met een ruime voorsprong de meeste districten en wijken in Ankara en Istanbul te pakken.

AK-Partij is de grootste geworden in 576 districten en grote wijken, samen met alliantiepartner MHP 732 (totaal 973). Oppositiepartij CHP is de grootste in 211 districten en grote wijken, samen met Iyi, die zelf slechts 18 districten krijgt, 229.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 01-04-2019

Apr 01, 2019
Loading posts...