<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Apr 14, 2021

Megaproject Istanbulkanaal maakt Turkije rijker én onafhankelijker

Het megaproject Kanaal Istanbul, een 45 kilometer lange nieuwe zeestraat, zal Turkije onafhankelijker maken.

Dat benadrukte de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan woensdag tijdens een bijeenkomst met jongeren.

“Het Istanbulkanaalproject, dat niets te maken heeft met de conventie van Montreux, zal Turkije meer bewegingsruimte en vrede brengen”, zei Erdoğan verwijzend naar een overeenkomst uit 1936 over de Turkse Zeestraten, ook in de provincie Istanbul.

“We zullen hierdoor onze eigen onafhankelijkheid en soevereiniteit in volle mate kunnen realiseren”, benadrukte hij tijdens een speech in de presidentiële nationale bibliotheek in de hoofdstad Ankara.

Erdoğan verklaarde dat de megastad met het Kanaal Istanbul-project een grote rijkdom gaat bereiken en dat de Bosporus – een van de twee Turkse Zeestraten – zal worden ontlast vanwege zorgen over het milieu.

De president heeft eerder betoogd dat het kanaal als plaatsvervanger van de Bosporus het gevaarlijk zware scheepvaartverkeer in de zeestraat zal verlichten en in het bijzonder de ladingen van gevaarlijke stoffen.

Vorig jaar werd duidelijk dat er ook Nederlandse interesse in het kanaal. (LEES meer)

Verdrag van Istanbul

Over de terugtrekking van Turkije uit de Istanbul-Conventie vorige maand zei Erdoğan woensdag: “De Istanbul-Conventie heeft niet geleid tot respect voor de rechten van vrouwen in ons land of de wereld. We kunnen een eerlijkere, betere en sterkere versie van het Verdrag van Istanbul creëren en daarmee [de strijd tegen vrouwengeweld] vervolgen”, benadrukte hij.

Turkije trok zich op 20 maart terug uit het omstreden verdrag dat homoseksualiteit promoot. De argumenten waren dat het pact in strijd is met de Turkse (familie)tradities en dat de Turkse wetten vrouwen al voldoende bescherming bieden. President Erdoğan benadrukte toen ook dat “elke aanval op de Turkse familie-eenheid te zien als een aanval op het voortbestaan van het Turkse volk”.

“We zijn vastbesloten om onze oprechte strijd uit te voeren om het aanzien van Turkse vrouwen in de samenleving te verhogen tot het niveau dat ze verdienen. De oplossing ligt in onze tradities en gebruiken, in onze essentie”, verklaarde de Turkse vicepresident Fuat Oktay.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 14-04-2021

Apr 14, 2021
Loading posts...