<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Nov 04, 2015

Megaprojecten Turkije in de lift na verkiezingen

De megaprojecten die Turkije uitvoert zullen sneller worden voortgezet nu Turkije een regering heeft kunnen vormen na de parlementsverkiezingen, melden deskundigen.

Op het gebied van transport, energie en defensie zullen de huidige projecten ongestoord worden voortgezet. Bovendien wordt verwacht dat de besluitvorming voor nieuwe grote projecten veel sneller verlopen en uitgevoerd worden.

Afgelopen dertien jaar heeft het Turkse ministerie van Verkeer en Waterstaat en Communicatie 84 miljard euro uitgegeven aan diverse projecten waaronder het onderzeese spoortunnelproject Marmaray tussen het Europese en Aziatische deel van Istanbul en de Hogesnelheidslijn tussen Ankara en Istanbul. Op dit moment wordt er gewerkt aan de grootste luchthaven ter wereld in Istanbul, de Derde Brug (Yavuz Sultan Selim) in Istanbul, de bouw van een enorme hangbrug over de Izmit Körfez voor de nieuwe snelweg tussen Istanbul en Izmir, de bouw van een spoorlijn tussen de Turkse stad Kars, Azerbeidzjaanse Bakoe en Tbilisi in Georgië en de megatunnel in Istanbul die uit drie lagen zal bestaan.

De aanleg van het Istanbulkanaal (Kanal Istanbul) is begonnen, waarbij een kanaal wordt gegraven op het Europees deel van Istanbul die een tweede verbinding gaat creëren tussen de Zee van Marmara en de Zwarte Zee ter ontlasting van de Bosporus.

Verder bevindt het project voor de grootste hangbrug ter wereld, dat in Çanakkale moet komen tussen Lapseki en Gelibolu, in de aanbestedingsfase.

Naast grote bouwprojecten heeft Turkije ook projecten in de ruimte en diep in de zee. Kort geleden lanceerde Turkije zijn communicatiesatelliet Türksat 4B met succes de ruimte in. Binnen drie maanden zal er gestart worden met de aanbesteding voor de bouw van de Türksat 5A ve 5B. Het startsein is afgegeven voor de Türksat 6A, dat geheel door Turkse ingenieurs zal worden ontwikkeld.

Satellieten

Ook zal Turkije doorgaan met het Göktürk-project waarbij aardobservatiesatellieten de ruimte in worden geschoten. De eerste observatiesatelliet van Turkije Göktürk 1 heeft vertraging opgelopen door Israël, dat tegen de satelliet is wegens het hebben van een eigen satelliet in de ruimte, die Turkije en het Midden Oosten ‘aan het observeren is’. De Turkse regering geeft aan dat de Göktürk 1 eind dit jaar alsnog de ruimte in zal gaan.

Göktürk 2, ontworpen en ontwikkeld door het Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek Raad van Turkije (TÜBİTAK) en gebouwd door TÜBİTAK Space en de Turkse lucht- en ruimtevaartindustrie (TUSAŞ), is in 2012 de ruimte in gelanceerd. Turkije zal ook starten met de bouw van de geavanceerde Göktürk 3 met Synthetische Apertuur Radar (SAR) aan boord.

TANAP

Het project TANAP (Trans-Anatolische Natuurlijke Gaspijplijn), dat voor gastoevoer moet zorgen vanuit Azerbeidzjan naar Europa en daarmee moet zorgen dat Europa minder afhankelijk is van Russisch gas, duurt voort waarbij de bouw van de pijpleiding op Turks grondgebied verder gaat. In 2018 moet er gastoevoer plaatsvinden.

De besprekingen met Russische gasgigant Gazprom om een onderzeese gaspijpleiding te bouwen dat Russisch gas via de bodem van de Zwarte Zee naar Turkije zal brengen en vandaar verder naar Zuidoost-Europa zijn hervat.

Overige projecten

Turkije is van plan om op 1 april 2016 over te gaan op het 4,5G-netwerk.

Naast een Turkse auto waarvan de eerste prototypes zijn uitgerold zitten de Turken in het ontwerp en onderzoekfase voor een Turkse elektrische auto.

Turkije zal verdergaan met het bouwen van de Akkuyu kerncentrale in de zuidelijke Turkse stad Mersin. Bovendien zijn er plannen voor een tweede kerncentrale in Sinop.

Op het gebied van de luchtvaart en defensie wordt er ook hard gewerkt. De eerste opleidingsvliegtuigen (Hürkuş-B), die geheel door Turkse ingenieurs zijn ontwikkeld en gebouwd, worden uitvoerig getest.

In het project om een Turks passagiersvliegtuig te bouwen zijn belangrijke stappen gezet waarbij de voorbereidingen zijn begonnen.

De volledig Turkse tank ALTAY zal in 2018 gebruikt worden door het Turkse leger. De Turkse militaire helikopter ATAK vliegt al een tijdje rond, de productie ervan zal toenemen.

Op het gebied van defensie, wapens en raketafweersystemen zullen de huidige projecten van Turkije blijven doorgaan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA

Nov 04, 2015
Loading posts...