<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 16, 2019

Merkel: Turkije strategisch van belang voor Duitsland

Bondskanselier Angela Merkel heeft het strategische belang van Turkije voor Duitsland onderstreept. Dat ondanks de aanhoudende politieke verschillen tussen Berlijn en Ankara.

“Onze politieke waarden verschillen op veel gebieden en toch hebben we gemeenschappelijke belangen”, zei Merkel in een interview met de dagelijkse Suddeutsche Zeitung.

Ze benadrukte de belangrijke rol van Turkije voor een politieke oplossing in Syrië en in de strijd tegen het terrorisme, als gebieden waar beide landen gemeenschappelijke belangen delen.

“Buitenlands beleid wordt altijd uitgevoerd als een mix van waarden en belangen, en men moet hier ook het juiste evenwicht vinden,” zei Merkel, terwijl ze kritiek van Duitse oppositiepartijen op het Turkse beleid van haar regering afwees.

EU-lidmaatschap

Over de vastgelopen EU-onderhandelingen was Merkel sceptisch. “De huidige ontwikkelingen na de lokale verkiezingen maken het niet waarschijnlijker dat Turkije zal toetreden tot de Europese Unie”, zei ze en liet weten dat ze altijd sceptisch is over een volledig lidmaatschapsperspectief, maar de voorkeur geeft aan “speciale relaties” tussen de EU en Turkije.

Merkel ondersteunde echter ook de voortzetting van de toetredingsonderhandelingen op een open manier, zoals dit in 2005 was beloofd aan Turkije, voordat haar partij, Christen Democraten Unie (CDU), aan de macht kwam in Duitsland.

Het Turkse lidmaatschap van de EU is lange tijd een probleem geweest in de Duitse politiek, aangezien sociaaldemocraten een volledig lidmaatschapsperspectief ondersteunen, maar christendemocraten voorstander zijn van ‘een speciaal partnerschap’ met Turkije.

Weber

Vooruitlopend op de verkiezingen voor het Europees Parlement van volgende week, lanceerden Duitse conservatieven en hun leidende kandidaat Manfred Weber een campagne tegen het EU-lidmaatschap van Turkije.

Weber wil de voorzitter van de Europese Commissie worden na Jean-Claude Juncker, wiens termijn in oktober eindigt.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BERLIJN | Gepubliceerd: 16-05-2019

May 16, 2019
Loading posts...