<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 21, 2015

Miljoen Turken in mega bijeenkomst tegen terreur

Afgelopen zondag zijn meer dan een miljoen Turken bijeen gekomen in Istanbul om hun stem te laten horen tegen terreur in Turkije. Ook waren de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en premier Ahmet Davutoğlu aanwezig tijdens deze mega bijeenkomst.

Het evenementenplein van Yenikapı, dat ruimte biedt voor 1,5 miljoen mensen, was geheel volgelopen. Meer dan een miljoen mensen hebben tegelijkertijd de terreur in het land vervloekt. “Turken en Koerden zijn broeders van elkaar” en “Martelaren sterven niet”, werd er massaal geroepen. Ook stonden deze miljoen mensen een minuut stil voor de militairen die door aanvallen van de terreurbeweging PKK zijn omgekomen.

webr3efdas

Tijdens de meeting, die grootschalig in samenwerking met honderden Turkse verenigingen en instanties gezamenlijk dagen van te voren is voorbereid, hielden de Turkse president Erdoğan en premier Davutoğlu toespraken die massaal werden toegejuicht door de deelnemers.

Erdoğan: “We zullen zo hard mogelijk optreden tegen terroristen die het op onze eenheid hebben gemunt. Het moge duidelijk zijn dat Turkije geen stap meer achteruit zal zetten. We zullen hierin onze staat en strijdkrachten moeten vertrouwen. We zullen de vuile spelletjes die worden gespeeld in ons land tegengaan en de plannen die ze daarbij hebben laten mislukken. Nu we in aanloop zijn naar de verkiezingen van 1 november zullen ze weer alles op alles zetten om de boel te terroriseren. Wij, als bevolking van dit land, hebben inmiddels al veel meegemaakt in onze geschiedenis. We weten wie door wie als pionnen worden gebruikt voor deze vuile spellen. Ondanks dat zal onze eenheid en broederschap weer ervoor zorgen dat we zullen overwinnen, net zoals vroeger. We hebben nog nooit gediscrimineerd op grond van de etniciteit van onze burgers. We zullen dat ook nooit toestaan. We zijn vastbesloten om de democratie in dit land te versterken met daarbij de rechten en de vrijheden. Hiermee zullen we de weg vrijmaken voor een nieuw Turkije.”

webr3qas

Ook was Erdoğan woedend op de “zogenaamde Koerdische volksvertegenwoordigers”. “De figuranten die gebruik maken van al onze voorzieningen en daarbij het op onze Turkse vlag hebben gemunt opereren als slaven en pionnen die niet meer thuishoren in onze samenleving.”

Koerdische jongeren hebben inmiddels diverse campagnes gestart om aan te tonen “dat de zogenaamde Koerdische volksvertegenwoordigers” eigenlijk de Koerdische jongeren als pionnen gebruiken en alleen maar schade toebrengen. “Wij zien de vuile spelletjes ook. Wij moslim Koerden zijn bereid om onze levens op te offeren voor de eenheid van Turkije. Niemand kan onze broederschap met de Turken schaden, waarmee we al honderdduizenden onuitwisbare herinneringen hebben. We hebben samen gestreden voor de eenheid van Turkije.”

Premier Davutoğlu vervloekte de mensen die de eenheid van Turkije schade willen toebrengen en het land willen verdelen. “Moge de mensen die het op onze eenheid en broederschap hebben gemunt vervloekt worden. Wij werken dag en nacht om deze mensen hun verdiende straf op te leggen. Wij beloven jullie allemaal dat ze hiervoor flink zullen boeten. Wij zijn vandaag bijeen om onze broederschap nogmaals aan te tonen.”

web3refq

De Turkse premier benadrukte dat niemand de broederschap van Turken en Koerden in Turkije zal kunnen schaden. “Zijn we bereid om altijd broeders van elkaar te blijven tot het einde van de wereld?” vroeg Davutoğlu dat door een miljoen mensen tegelijkertijd bevestigend is beantwoord.

web21wdqs

 

© Turksemedia.nl | AA – ISTANBUL

Sep 21, 2015
Loading posts...