<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Sep 30, 2015

Miljoenste rijbewijs met chip uitgegeven

Het miljoenste rijbewijs met chip is dinsdag in de gemeente Pijnacker-Nootdorp uitgereikt aan mevrouw De Weyer. Ze kreeg het rijbewijs uit handen van burgemeester Ravestein.

Sinds 2006 wordt het rijbewijs uitgevoerd als card. In Nederland is het rijbewijs zowel een bewijs van rijbevoegdheid als een identiteitsdocument. Met de uitgifte van het rijbewijs met chip is op 14 november 2014 begonnen. Daarvan zijn er nu een miljoen verstrekt. Nederland kent 11.923.614 rijbewijzen, waarvan 10.981.511 op cardformaat en nog 942.103 als papieren model.

Rijbewijs model 2014
Het huidige model rijbewijs met chip wordt uitgegeven sinds 14 november 2014. Er op staan echtheidskenmerken als hologram, een zogeheten clear window en reliëf. De chip is vanaf de buitenkant niet te zien. Op de chip staan dezelfde gegevens als op het rijbewijs. Het uitlezen van de chip lukt alleen met behulp van de zogenaamde Machine Readable Zone (MRZ) of met de QR-code die op het rijbewijs staan. De chip is beveiligd tegen het op afstand uitlezen.

Rijbewijshouders met een telefoon voorzien van NFC-mogelijkheid kunnen zo ook de chip van hun eigen rijbewijs uitlezen. Met de app ‘RDW rijbewijs’ kan iedereen bekijken hoe de belangrijkste echtheidskenmerken werken.

Sep 30, 2015
Loading posts...