<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 19, 2016

Minister: EU houdt zich totaal niet aan afspraken

De Turkse minister van Europese Zaken heeft woensdag vanuit Ankara laten weten dat de Europese Unie (EU), die 72 eisen heeft gesteld aan Turkije voor de vluchtelingendeal, zich aan geen een afspraak heeft gehouden.

“Het gaat niet goed met de vrijwillige plaatsingen van vluchtelingen, noch hebben ze een bevredigend aantal vluchtelingen teruggenomen, wat volgens afspraken moest, en noch komt de beloofde financiële steun voor de vluchtelingen op een effectieve manier naar Turkije. Dat is allemaal niet gedaan [door de EU]”, liet minister Ömer Çelik weten tijdens een persconferentie in het bijzijn van de Britse staatsminister Alan Duncan.

Çelik zei dat Europa de zaken bemoeilijkt voor visumliberalisatie. “Terreurgroep FETO valt Turkije aan. PKK valt aan. Daesh (IS) valt aan. En dan vragen ze aan ons dat we onze antiterreurwet moeten aanpassen. Dit laat zien dat de EU zich niet oprecht gedraagt over het visumvrij reizen. De zaken worden bemoeilijkt. Ik zal geen datum geven, de beloofde deadline voor visumliberalisatie is allang voorbij, maar als dit binnenkort niet gebeurt, zal de deal niet meer doorgaan en wordt het opgeschort. De EU kan niet zonder Turkije tijdens deze vluchtelingencrisis.”

De Turkse minister legde uit dat de omstreden Europese eis iedereen in gevaar brengt. “Als wij onze antiterreurwet moeten aanpassen, zal dat een gevaar zijn voor de veiligheid van Turkije. Maar ook voor die van Europa”, aldus Çelik.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 19-10-2016

Oct 19, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...