<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Nov 10, 2020

‘Mister Einstein’-initiatief Turkse Nederlander werkt corona-achterstanden scholieren weg

Het unieke online onderwijsplatform Mister Einstein speelt in op coronagevolgen bij scholieren. “Online bijles en huiswerkbegeleiding is een trend die niet meer te stoppen is”, zegt initiatiefnemer en maatschappelijk ondernemer Şahin Yıldırım uit Den Haag.

Door het coronavirus wordt online leren steeds meer een noodgedwongen optie. Tijd om in dat gat te springen, dacht de Turkse Nederlander met zijn uniek onderwijsplatform Mister Einstein. Daarmee worden scholieren in het voortgezet onderwijs zeven dagen in de week online gesteund bij hun leerproces. Ook zien scholen het als een mogelijke aanvulling om leerachterstanden tegen te gaan.

Het coronavirus zorgt voor hoofdbrekens bij scholen, vooral in het voortgezet onderwijs. De 1.5 meter-maatregel valt niet altijd na te leven. Recent onderzoek van het tv-programma Nieuwsuur en BD Dataplan toont dat sinds augustus op zeker de helft van de 648 middelbare scholen een coronabesmetting is gemeld, zegt Yıldırım. “Besmetting leidt veelal tot het uitvallen van lessen vanwege de verplichte quarantaine van klas en leraar. Scholen moeten soms zelfs tijdelijk sluiten. De continuïteit van het leerproces is in het geding.”

Yıldırım zag dat het onderwijs op zoek ging naar manieren om leerachterstanden te voorkomen. “Vrijwel alles wat paar maanden geleden in het onderwijs een vanzelfsprekendheid was, hebben we de laatste tijd los moeten laten: het schoolgebouw, les door een leraar voor de klas, het lesrooster. Het onderwijssysteem moest zich aanpassen.”

De scholen begonnen met digitale portals op afstand te werken. De tijd was rijp voor Mister Einstein, besloot Yıldırım. Het plan waar de betrokken Haagse ondernemer al een tijd mee rondliep: een online onderwijsinstrument om leerlingen in hun leerproces te ondersteunen met bijles, huiswerkbegeleiding en examentraining.

“Wat is een eenparige rechtlijnige beweging? Wat betekent voudrais en wat is de verzuiling? Mister Einstein geeft antwoord. Het is een unieke applicatie waarmee scholieren zeven dagen in de week hun vragen on demand kunnen stellen. Deskundigen en hbo- en wo-studenten staan op Mister Einstein klaar om de vragen te beantwoorden.”

“Dat niet alleen. De onderwijsapp stelt de leerlingen in staat om te chatten, foto’s te versturen en spraakberichten en/of cameragesprek te starten met de online begeleiders. Het is begeleiding met maximaal rendement met een individueel- of een schoolabonnement.”

Scholen zijn geïnteresseerd in de diensten van Mister Einstein, verklaart de Turkse Nederlander. Onlangs startte Yıldırım samen met een grote Haagse middelbare school een pilot om te zien hoe de applicatie effectief in het onderwijs ingezet kan worden.

Online lesgeven moet niet alleen als negatief gezien worden, het biedt ook nieuwe kansen, benadrukt Yıldırım. “Het ‘on demand’ vragen kunnen stellen past helemaal bij de huidige belevingswereld van jongeren. Zij communiceren immers een groot deel van de dag online. Online lesgeven is een trend die niet meer te stoppen valt”, aldus Yıldırım.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 10-11-2020

Nov 10, 2020
Loading posts...