<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Mar 15, 2023

Mondiale graanhandel opnieuw afhankelijk van Turkije

Oekraïne heeft woensdag Turkije opnieuw bedankt voor de steun die het levert om de graandeal, die zaterdag afloopt, te verlengen.

De Oekraïense vicepremier Oleksandr Kubrakov verklaarde Turkije dankbaar te zijn “als ondertekenaar van het Zwarte Zee Graaninitiatief en persoonlijk aan de (Turkse defensie) minister Hulusi Akar voor de onwrikbare naleving van de eerder ondertekende overeenkomst en steun voor de verlenging met 120 dagen“.

Akar vertelde journalisten eerder dat Ankara onderhandelingen is begonnen over verlenging van de deal en dat hij hoopt de kwestie “zo snel mogelijk” op een positieve manier oplost.

“De onderhandelingen zijn weer begonnen met het idee om de graancorridor met nog eens 120 dagen te verlengen in overeenstemming met de eerste versie van de overeenkomst. Onze vrienden met de Russische en Oekraïense partijen voeren besprekingen op technisch niveau en ook op ministerieel niveau”, vertelde Akar. “De partijen zullen deze zaken evalueren en hun beslissing nemen.”

Turkije, de VN, Rusland en Oekraïne ondertekenden afgelopen juli in Istanbul de overeenkomst om de graanexport uit drie Oekraïense Zwarte Zeehavens te hervatten. De uitvoer stopte door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, welke in februari vorig jaar begon. De deal werd in november met 120 dagen verlengd.

Rusland liet weten dat het een verlenging van 60 dagen van de mijlpaalovereenkomst steunt. Oekraïne reageerde echter dat het standpunt van Moskou om de deal te verlengen “slechts voor 60 dagen in tegenspraak is met de overeenkomst”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 15-03-2023

Mar 15, 2023
Loading posts...