<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
May 13, 2020

Moskeeën in juni en juli deels weer open

Turkse moskeeën in Nederland openen vanaf juni en juli deels weer de deuren. Wel gelden er strikte coronamaatregelen en worden de gebedshuizen vooraf coronaproof gemaakt.

Moskeeën aangesloten bij NIF, de Nederlandse Islamitische Federatie (Milli Görüş), openen vanaf juni voorzichtig de deuren. Er mogen maximaal 30 personen naar binnen en er wordt gezamenlijk enkel de eerste drie dagelijkse vaste gebeden (Fajr, Dhuhr en Asr) gebeden. Andere delen van de moskeeën blijven dicht, zo ook de ruimtes voor woedhoe (rituele wassing).

ISN, Islamitische Stichting Nederland (Diyanet), wacht voor de zekerheid een maand langer. Alle 148 moskeeën die aangesloten zijn bij ISN blijven tot 1 juli dicht, ongeacht hum omvang.

“We voorzien te veel risico’s in het vroegtijdig openen van de deuren. Eén van de doelstellingen is de Islam is immers het behoud en de verdediging van het leven. Het is derhalve onverantwoord om middenin een epidemie, al is het op kleine schaal, religieuze bijeenkomsten te houden.”

Er mogen in de moskeeën, in het kader van coronamaatregelen van de regering, maximaal 100 mensen tegelijk aanwezig zijn in het moskeegebouw. Tot dan worden ze ‘coronaproof’ gemaakt.

“Voorbeelden van specifieke voorbereidingen die alle ISN-moskeeën treffen zijn het gereedmaken van het gehele moskeecomplex (inclusief de entrees) op de anderhalvemetermaatregel en de verplichte aanwezigheid van koortsthermometers, desinfectiemateriaal en maskers. Daarnaast dient elke moskeebezoeker zijn of haar eigen gebedskleed (sajjāda) mee te nemen; bidden op het vaste tapijt van de moskee is niet toegestaan. Moskeegangers die behoren tot een risicogroep roepen wij met klem op om thuis te blijven.”

ISN volgt de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet, laten ze weten. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn wordt dat tijdig kenbaar gemaakt, is gemeld.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | Gepubliceerd: 13-05-2020

May 13, 2020
Loading posts...