<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 25, 2020

Moslimlanden trots op historische zet Turkije

Meerdere landen hebben hun felicitaties aangeboden aan Turkije vanwege de heropening van de wereldberoemde Ayasofya in Istanbul als een Islamitisch gebedshuis. Het gebouw heet voortaan Ayasofya-i Kebir Moskee. Het eerste vrijdaggebed is bijgewoond door zo’n 350.000 moslims.

“Onze felicitaties aan Turkije en president Recep Tayyip Erdoğan vanwege deze historische dag waarop na 86 jaar opnieuw wordt gebeden in de Grote Ayasofya Moskee”, reageerde de Pakistaanse premier Imran Khan namens zijn land.

Ook feliciteerden verschillende andere Pakistaanse politici, senatoren en wetgevers en de eerste minister van de dichtstbevolkte provincie Punjab, Usman Buzdar, de Turkse regering met de historische zet. Dat was ook te zien op Pakistaanse straten.

Turkije ontving soortgelijke berichten uit meerdere landen, waar moslims de heropening gepast hebben gevierd.

Ayasofya-i Kebir

Op 10 juli vernietigde een Turkse rechtbank een kabinetsdecreet uit 1934 dat van de Ayasofya, eerder bekend als Hagia Sophia, een museum had gemaakt. Daardoor werd het iconische gebouw na 86 jaar weer een moskee.

In het nieuwe tijdperk zal het Turkse directoraat voor Religieuze Zaken, Diyanet, toezicht houden op religieuze diensten in de moskee, terwijl het ministerie van Cultuur en Toerisme toezicht zal houden op restauratiewerkzaamheden.

De architectonische schat zal ook gratis toegankelijk zijn voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen.

350.000 moslims

Het eerste vrijdaggebed is bijgewoond door zo’n 350.000 moslims. Zij volgden het gebed in de open lucht, op pleinen en op daken.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 25-07-2020

Jul 25, 2020
Loading posts...