<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 29, 2018

Moslimleiders Amerika prijzen voorzitterschap Turkije OIC: ‘Stem van moslimwereld’

Turkije heeft als huidige voorzitter van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) aangetoond dat het zich inzet voor vrede en rechtvaardigheid in de wereld, onder meer voor onderdrukte Palestijnen en Rohingya en voor de hervorming van de VN.

Dat zeiden moslimleiders uit Noord- en Zuid-Amerika in een interview met een Turkse nieuwsdienst naar aanleiding van het 49e jubileum van OIC.

“Terwijl Israël de afgelopen 25 jaar zijn bezet grondgebied in Palestina verviervoudigde, verviervoudigde Turkije zijn hulp aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Dit is een zeer opmerkelijke boodschap aan degenen die het Palestijnse volk in hun gerechtvaardigde strijd voor rechten en vrijheid in de steek laten”, zei Yahya Pedro, hoofd van de Cubaanse Islamitische Liga.

Pedro zei dat de internationale gemeenschap verantwoordelijkheid begon te nemen na de Turkse initiatieven als OIC-president.

Turkije nam het OIC-termijnpresidium aan in 2016 en zal dat houden tot de OIC-top van volgend jaar in het West-Afrikaanse land Gambia.

‘Collectieve stem van de moslimwereld’

Professor Jamal Badawi, een van de oprichters van de Muslim American Society (MAS), zei dat de OIC in 1969 werd opgericht als ‘de collectieve stem van de moslimwereld’.

Badawi zei dat een organisatie van staten bepaalde voordelen kan hebben, maar ook een uitdaging vormt, “aangezien haar afgevaardigden de collectieve stem vertegenwoordigen van officiële regeringen, gevormd door hun eigen politieke standpunten”.

De groeiende belangstelling van Turkije voor het welzijn van de moslimwereld en het organiseren van de speciale top over Palestina in Istanbul in mei zou kunnen bijdragen aan het verbeteren van de voorwaarden voor een sfeer van vrede, voegde hij eraan toe.

‘Wereld is groter dan 5’

Yahya Suquillo, directeur van het Islamitisch Centrum van Ecuador, onderstreepte het belang van de OIC als de grootste intergouvernementele organisatie met landen uit Azië, het Verre Oosten, Afrika en het Midden-Oosten die werken voor eenheid en solidariteit met als doelen wereldwijde rechtvaardigheid en vrede.

Tijdens de OIC-top in april zei Suquillo, dat de voorzitter van het blok, de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, alle leden opriep “zich te verenigen in de strijd tegen gewapende groepen en om de VN-Veiligheidsraad te herstructureren en een moslimland op te nemen in die raad”. “Moslims vormen momenteel een kwart van de wereldbevolking.”

Erdoğan vatte zijn drang om de VN-Veiligheidsraad te hervormen samen met de slogan: “De wereld is groter dan vijf.”

Suquillo: “De zin van de heer Erdoğan ‘De wereld is groter dan vijf’ is niet alleen een afspiegeling van de arena van de internationale politiek, maar vormt ook een mijlpaal van stevige vooruitgang in gevoelige kwesties zoals de zuivering van Rohingya-moslims, terrorisme, Islamofobie en de politieke situatie na het foute beleid en beslissing van president Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen.”

Hij benadrukte ook het belang van het uitvoerend bureau van het Islamic Solidarity Fund for Development als integraal onderdeel van de OIC.

“De uitvoerend directeur van het bureau, Ibrahim Al Ikhuzayem, heeft dankzij zijn visie paradigma’s verbroken door plaatsen als Ecuador, Guyana, Panama, Brazilië en de laatste tijd Uruguay op te nemen in de organisatie. In deze landen zien inheemse bekeerde moslims zichzelf ook als bijdragers aan de maatschappij en als echte burgers. Dus niet als religieuze minderheid. De collectieve stem op de 49e verjaardag van OIC viert feest met hoop en geluk in alle uithoeken van de wereld.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 29-09-2018

Sep 29, 2018
Loading posts...