<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 19, 2019

Moslimleiders waarschuwen voor werkwijze media

De bloedige terreuraanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland was “geïnspireerd door Islamofobe mediaberichten” en “ongecontroleerde onverdraagzaamheid op sociale media”, verklaarden meer dan 350 moslimleiders uit landen zoals het VK, de VS en Zuid-Afrika in een brief.

De door de Britse krant The Guardian gepubliceerde brief zei dat veel mensen met name door de media de kans krijgen om draagvlak te creëren voor Islamofobie en dat men systematische te werk gaat.

“Deze onverdraagzaamheid is gevoed door bepaalde ongevoelige academici, roekeloze politici en media die regelmatig mensen op het podium zetten die de Islam en de moslims ongestraft demoniseren en hun vuile mantra achter een laagje van ‘objectiviteit’ verbergen”, staat in de brief.

“Het bloedbad tegen moslims begon niet alleen met kogels die zijn afgevuurd vanuit het wapen van Tarrant, maar was al tientallen jaren in de maak: geïnspireerd door Islamofobe mediaberichten, honderden en duizenden haatcolumns gedrukt door de pers, door moslimhatende politici en ongecontroleerde anti-Islam fanatisme op sociale media.”

De brief waarschuwde ook dat “moslims constant worden afgebeeld als verdachte gemeenschappen en buitenlanders met barbaarse opvattingen die een bedreiging vormen voor onze samenleving”.

“We oogsten nu de vreselijke uitkomst van systemische en geïnstitutionaliseerde Islamofobie verweven in vele delen van onze samenlevingen”, aldus de moslimleiders.

Verhoogde beveiliging van moskeeën

Sayeeda Warsi van het Britse parlement roept ministers op aandacht te schenken aan de eisen van moslimleiders voor een verhoging van fondsen voor de beveiliging van moskeeën na de terroristische aanslagen in Nieuw-Zeeland. Voor haar conservatieve partij is Islamofobie “een onverdraagzame blinde vlek”.

De Britse minister van Veiligheid Ben Wallace verklaarde dat de regering manieren zoekt om de veiligheidsfinanciering voor Britse moskeeën en moslimgemeenschappen in het hele land te verhogen om een ​​dergelijke aanval te voorkomen die “absoluut kan gebeuren” in het Verenigd Koninkrijk.

“Als reactie op de toegenomen dreiging zullen we proberen de financiering rond die [moskeeën] te veranderen en te verhogen”, zei Wallace. “We zullen absoluut kijken of dat op korte en langere termijn moet worden verhoogd.”

De minister kondigde dat aan nadat zaterdag een 50-jarige dader een jonge slachtoffer neerstak met de boodschap “dood aan alle moslims”. Het incident wordt door de politie behandeld als een daad van terrorisme geïnspireerd door extreem-rechts.

Wallace zei ook dat de overheid zich in toenemende mate zorgen maakt over de groei van rechts-extremisme in het Verenigd Koninkrijk en het toenemende aantal mensen dat zich identificeert met zo’n extreme ideologie en denkwijze.

Harun Khan, hoofd van de Moslimraad van Groot-Brittannië, zei in een brief aan premier Theresa May dat een “tastbaar gevoel van angst” is opgedoken tussen Britse moslims na de terreuraanslagen in Nieuw-Zeeland.

“Moskeeën zijn zeven dagen per week geopend en worden vooral op vrijdag drukbezocht”, zei Khan. “Dit maakt het risico op gekopieerde aanvallen hier in het Verenigd Koninkrijk een reële mogelijkheid, vooral in een klimaat waarin we de groei in extreem-rechts nu geheel meemaken.”

“Dit gebied, Finsbury Park, zag in 2017 een terroristische aanslag tegen moslimaanbidders tijdens de heilige maand Ramadan.”

Darren Osborne (48) vermoordde Makram Ali (51) en verwondde 11 anderen in juni 2017 toen hij met een busje inreed op een groep moslims die kort daarvoor klaar waren met het Ramadangebed.

De terrorist gaf als reden voor zijn aanslag aan dat hij was beïnvloed door extreem-rechtse propaganda.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – LONDEN | Gepubliceerd: 19-03-2019

Mar 19, 2019
Loading posts...