<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Jul 19, 2023

Moslims biddend Islamitisch Nieuwjaar in: ‘Nieuw hoofdstuk in leven’

In Turkije is woensdag stilgestaan bij de ingang van het Islamitische nieuwjaar, ook wel bekend als het Hijri-nieuwjaar. Op de eerste dag van Muharram, de eerste maand van de Islamitische maankalender, is het jaar 1445 verwelkomd.

De dag markeert de historische al-Hijra (migratie), de reis van de profeet Mohammed en zijn metgezellen van Mekka naar de gezegende stad Medina om te ontsnappen aan vervolging door machtige Islamofobische stammen in 622 na Christus.

De exacte datum op de Gregoriaanse kalender varieert elk jaar, afhankelijk van de waarneming van de nieuwe maan.

Moslims passen de maankalender toe voor religieuze doeleinden en gebruiken deze om cruciale gebeurtenissen te bepalen, zoals vasten tijdens de Ramadan en andere Islamitische gelegenheden.

Omar bin al-Khattab

In 638 na Christus onthulde de tweede kalief van de Islam, Omar bin al-Khattab, een naaste metgezel van de profeet, de nieuwe Islamitische kalender met de dag van de hijrah als uitgangspunt.

In de hele Islamitische wereld kan de viering van het Hijri-nieuwjaar verschillen, welke beïnvloed is door diverse culturele tradities en gebruiken. Maar in wezen is het een tijd van diepgaande spirituele reflectie en vernieuwing, een moment waarop moslims aan een nieuw hoofdstuk in hun leven beginnen.

Ashura

Tijdens de maand Muharram wordt een essentiële gebeurtenis waargenomen op de tiende dag die bekend staat als Ashura.

Deze belangrijke dag omvat cruciale historische gebeurtenissen, waaronder Allah’s vergeving van profeet Adam, de vreedzame landing van de ark van de profeet Noach en de wonderbaarlijke splijting van de Rode Zee voor de profeet Mozes, en de redding van hem en zijn volgelingen van de onderdrukking van de farao.

Islamitische maankalender

De Islamitische of Hijri-kalender omvat twaalf maanden en 354 of 355 dagen, waardoor het ongeveer 11 dagen korter is dan de Gregoriaanse kalender. De structuur is gebaseerd op de bewegingen van de maan, waarbij het begin van elke maand wordt bepaald door de waarneming van de eerste halve maan van de nieuwe maan.

De dag van de Hijra wordt erkend als een officiële feestdag in veel Arabische en Islamitische landen, waaronder Indonesië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Kuweit, Qatar, Bahrein, Oman, Jemen, Jordanië, Egypte, Maleisië, Saudi-Arabië en Palestina.

De op Hijra gebaseerde kalender werd officieel gebruikt door de grootste Islamitische kalifaten, waaronder die van de Abbasiden, Umayyaden en Ottomanen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 19-07-2023

Jul 19, 2023
Loading posts...