<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Oct 18, 2021

Moslims eisen uitleg na spionage Nederlandse overheid in moskeeën

In de moslimgemeenschap is met grote verontwaardiging gereageerd op de staatsspionage van de Nederlandse overheid in moskeeën. Een NRC-artikel onthulde afgelopen weekend dat de overheid via het ingehuurde omstreden bureau NTA door middel van infiltranten illegaal onderzoek heeft gedaan naar Islamitische organisaties. De getroffen koepels spreken van staatsislamofobie.

Het inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) reageert ook zeer teleurgesteld op het voorval. Er is een brief geschreven naar de minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid waarin om uitleg wordt gevraagd. IOT voerde net als vele andere organisaties regelmatig overleg met lokale besturen en de overheid.

“Aan de ene kant openstaan voor overleg en aan de andere kant op slinkse wijze bij onze organisaties inlichtingen verzamelen is in strijd met alle regels van goed bestuur en van goed fatsoen. Het geheime onderzoek voelt alsof men een vriend door de voordeur thuis binnenlaat en die [‘vriend’] tegelijkertijd een handlanger via de achterdeur laat inbreken”, staat in de brief aan het adres van Dennis Wiersma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ook voerde IOT regelmatig overleg met NCTV, welke in alle openheid werd geïnformeerd over de ontwikkelingen in de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen, is benadrukt. “Het bericht over het heimelijke onderzoek vormt een vertrouwensbreuk en bevestigt de geluiden in onze gemeenschappen dat de Nederlandse overheid, als het erop aankomt, niet te vertrouwen is.”

IOT geeft de overheid de kans om “de ontstane breuk zoveel mogelijk te herstellen” middels een overleg op korte termijn, aldus IOT-voorzitter Zeki Baran.

Slachtoffers

Een van de getroffen Islamitische organisaties in Veenendaal reageert ook geschokt op de sluwe gang van zaken, blijkt uit een item van Salaheddine.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 18-10-2021

Oct 18, 2021
Loading posts...