<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Jul 16, 2021

Moslims in Nederland delen intens verdriet verlies geliefde Peter R. de Vries

Journalist Peter R. de Vries was ook een erg geliefd persoon onder de Nederlandse moslimgemeenschap. Hij stond bekend als een journalist met een oprechte persoonlijkheid die het ook opnam voor de minderheden. Zijn dood heeft ook veel losgemaakt bij de moslims, Marokkaanse en Turkse Nederlanders, blijkt uit vele berichten en duizenden reacties op sociale media.

“De moslimgemeenschap in Nederland is diep geschokt door de dood van Peter R. de Vries. De afschuwelijke moord op Peter R. de Vries is weerzinwekkend en een aanslag op ons allen. Niet alleen wordt de persvrijheid bedreigd, maar ons gevoel van veiligheid op straat. Schietpartijen op straat mogen niet de norm worden in dit land”, reageren de Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH), Samenwerkingsverband Moskeeën Utrecht en Omgeving (SMUO), Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), Samenwerking Moskeeën Brabant en Zeeland (SMBZ), Samenwerking Moskeeën Limburg (SML) en Federatie Islamitische Organisaties (FIO).

“Peter R. Vries heeft zijn hele leven gestreden tegen onrecht, zich vastgebeten in gerechtelijke dwalingen en niet meer losgelaten. Zelfs wanneer de aandacht van de rest van Nederland op een ander onderwerp gericht was, bleef Peter volharden en zich inzetten voor slachtoffers en nabestaanden.”

“Zijn drang naar rechtvaardigheid heeft zich niet alleen laten gelden in het strafrecht, maar ook in het politieke en maatschappelijke debat. Peter R. de vries is enorm geliefd bij Nederlandse moslims. Als een van de weinig bekende Nederlanders ontmaskerde en bestreed hij de extreemrechtse retoriek van bepaalde politici in de Tweede Kamer.”

“Hij weigerde mee te gaan in het gure en xenofobische klimaat dat onze samenleving steeds meer domineert en bedreigt. Hij hield de samenleving een spiegel voor en kon op treffende wijze de hypocrisie en de dubbele maat benoemen als het gaat om het maatschappelijk debat rond Islam en moslims in Nederland. Peter was een bijzonder mens, een man van principes, die desnoods alleen tegen de stroom in zwemt.”

“Het is tragisch dat een leven lang strijden veer een ander die onrecht is aangedaan, het onrecht hem nu zelf heeft getroffen. Moslims leven intens mee met zijn familie en nabestaanden en betuigen hun steun. De daders, medeplichtigen en opdrachtgevers moeten opgespoord worden, berecht warden en voor een lange tijd achter de tralies verdwijnen. Dat zijn wij als samenleving verplicht aan de man die zoveel voor ons allen heeft betekend.”

Turkse Nederlanders laten ook weten intens mee te leven met de familie De Vries. Op sociale media zijn een groot aantal berichten over en foto’s van Peter R. de Vries gedeeld, ook door de jongeren van Islamitische Stichting Nederland (Diyanet Nederland).

In een reactie laat de Turkse ambassade in Den Haag weten “diep bedroefd te zijn door het overlijden van de bekende Nederlandse journalist Peter R. de Vries, na de afschuwelijke aanslag vorige week”. “Onze oprechte deelneming gaat uit naar zijn zwaar getroffen familie, vrienden en het Nederlandse volk.”

Vorige week werd De Vries op klaarlichte dag in hartje Amsterdam neergeschoten. De vermoedelijke dader is aangehouden. Ook is een onderzoek ingesteld of De Vries beveiligd diende te worden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 16-07-2021

Jul 16, 2021
Loading posts...