<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 18, 2015

‘Moslims Parijs voortaan onder ongekende druk’

Moslims in Parijs zullen na de aanslagen in de Franse hoofdstad vanaf nu flink onder druk worden gezet. Europa is een zeer gevaarlijke periode ingegaan. Bovendien is Frankrijk geen land van broederschap, gelijkheid en vrijheid zoals men denkt. Dat zegt adjunct-decaan Dr. Selin Şenocak van de Technische Universiteit van Lausanne (Zwitserland). Şenocak is tevens voorzitter van de UNESCO Commissie Culturele Diplomatie, Bestuur en Onderwijs en is programmadirecteur van de masteropleiding Internationale Betrekkingen en Diplomatie, Strategie en Veiligheid.

“Het echte grote drama van nu is juist de moslimdiscriminatie, onderdrukking van moslims en toenemende haat tegen moslims in Europa. Het is geen toeval dat Frankrijk twee keer is aangevallen door terreurgroep Daesh (IS). Daesh heeft nu tussen de 125 duizend en 150 duizend leden. De meeste van deze leden zijn jongeren die in Frankrijk zijn opgegroeid en hebben een Frans paspoort”, meldt Şenocak.

webr32fewdsxc

Şenocak geeft aan dat de islamofobie toeneemt in Europa. “Tien procent van Frankrijk, die 70 miljoen inwoners heeft, is moslim. We praten over 6-7 miljoen moslims. Het probleem in Frankrijk is dat je geen baan kan vinden als je Muhammed of Mustafa heet, ook al ben je afgestudeerd aan een van de beste universiteiten die Frankrijk heeft. Frankrijk is eigenlijk helemaal geen land van broederschap, gelijkheid en vrijheid zoals men denkt. Tien jaar geleden waren er ongeregeldheden in de voorsteden waarbij jongeren in opstand kwamen. “Wij willen werk” werd er massaal geroepen. “Sluit ons niet uit, sta ons toe te integreren” riepen de jongeren. Deze jongeren worden in hun eigen land als vreemdelingen gezien en kunnen daardoor niet emigreren. Het is Frankrijk niet gelukt om ervoor te zorgen dat deze jongeren zich thuis hebben kunnen voelen en integreren.”

Şenocak wijst erop dat moslims worden uitgesloten omdat ze Arabisch zijn. “Als men geen toekomst biedt voor deze mensen, ze niet laat integreren en hun geen banen laat krijgen zullen ze lid worden van terreurorganisaties en zeggen “Jullie hebben ons niet geaccepteerd en niet gesteund. Jullie hebben ons veracht”. Ze zullen terugkeren met haat. Terreurorganisaties zoals Daesh (IS) zijn uitgangspunten geworden voor deze jongeren. Ze uiten hun haat door wraakacties en terreuraanslagen.”

Er wordt in Frankrijk met dubbele maten gemeten als het om de vrijheid en democratie gaat, meldt Şenocak. “Europa is een zeer gevaarlijke periode ingegaan. De moslims, Islamitische gemeenschap en de moslim allochtonen zullen flink onder druk worden gezet. Een druk die Europa nog nooit heeft gezien”, zegt Şenocak en waarschuwt: “Als er conflicten ontstaan tussen moslims en christenen of tussen andere gemeenschappen zal de sociale samenleving van Frankrijk ineenstorten. Dat zal op zijn beurt weer de ineenstorting van Europa betekenen. Frankrijk moet hierdoor belangrijke stappen gaan nemen en moet ervoor zorgen dat de moslimjongeren zich kunnen integreren. Frankrijk moet zich eerst afvragen waar de fouten zijn gemaakt. Het zal zich moeten afvragen hoe het land de discriminatie en uitsluiting kan bestrijden waar de moslimgemeenschap aan lijdt. Frankrijk moet per direct hervormingen doorvoeren zodat deze jongeren niet in de val van Daesh (IS) trappen.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL

Nov 18, 2015
blog comments powered by Disqus
Loading posts...