<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Aug 18, 2015

Moslims veroordelen het zwijgen van de wereld over massamoord in Egypte

Moslims in de Verenigde Staten hebben tijdens herdenkingen van de bloedbaden in Rabaa de houding van de internationale gemeenschap veroordeeld voor het niet verdedigen van de mensenrechten in Egypte.

Op 14 augustus 2013 opende Egyptische veiligheidstroepen het vuur op aanhangers van voormalig president Mohammed Morsi. De aanhangers protesteerden tegen het feit dat Morsi, die de eerste democratisch gekozen president is in Egypte, door middel van een militaire staatsgreep is afgezet.

De zitprotesten in Caïro zijn bloedig neergeslagen door Egyptische veiligheidsdiensten, waarbij minstens 1150 mensen om het leven zijn gekomen. Human Rights Watch bestempelt deze grove ontruiming als een massamoord en ‘een misdaad tegen de mensheid’.

Oussama Jammal, secretaris-generaal van de Amerikaanse Raad van Islamitische Organisaties, vestigt de aandacht op de voortdurende schendingen die worden gepleegd door voormalig legerleider Abdel-Fattah al-Sisi, die zich medio 2014 tot president van Egypte heeft uitgeroepen.

Jammal merkt op dat er nog steeds geen onderzoek is gedaan naar het bloedbad in Rabaa.

“We zijn diep teleurgesteld dat de internationale gemeenschap blijft zwijgen over deze grove schending en deze nalaat en blijft negeren. Door zo te handelen geef je de simpele boodschap aan de bevolking in het Midden Oosten dat de democratie onbelangrijk is.”

“Het is een zeer verkeerde boodschap die wordt gegeven dat als je macht hebt en daarmee in staat bent mensenrechten te schenden dit door gebruik van geweld ook daadwerkelijk doet en je daar blijkbaar nog eens zomaar mee weg kan komen. Het aanhoudende zwijgen van de internationale gemeenschap zorgt ervoor dat het regime in Egypte zijn gang kan gaan”, aldus Jammal.

Na de afzetting van Morsi heeft de Verenigde Staten de militaire hulp van 1,3 miljard dollar aan Egypte stopgezet. Eerder dit jaar gaf de VS aan dat de bilaterale banden zijn hersteld en daarmee de jaarlijkse militaire steun aan Egypte zal worden hervat. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kondigde de levering aan van nieuwe F-16 straaljagers, Apache helikopters en gepantserde voertuigen aan Egypte.

web13r2fweqsadxz

Naeem Baig, voorzitter van de Islamitische Kring van Noord-Amerika, beschrijft de machtsgreep van Sisi als “beschamend” en vindt het een aanval op het gerechtelijk systeem van Egypte. “De rechters volgen geen legale processen. Er is geen rechtvaardigheid. Helaas blijven de wereldleiders stil hierover.”

In tegenstelling tot andere landen bedankt Jammal de houding van Turkije. “Turkije heeft de afzetting en arrestatie van Morsi door militairen bekritiseerd en de democratie in Egypte gesteund.”

Baig beschrijft de houding van Turkije als “zeer lovenswaardig”.

Sinds de afzetting van Morsi voeren Egyptische autoriteiten een harde campagne tegen supporters van Morsi waarbij honderden doden zijn gevallen. Duizenden aanhangers zijn in de gevangenis beland.

 

© Turksemedia.nl | AA – WASHINGTON

Aug 18, 2015
Loading posts...