<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jun 08, 2020

Mysterie in Turkse stad Elazığ: Onderzoek naar oude Amerikaanse ‘giften’

In de Turkse stad Elazığ is verontwaardigd gereageerd op de vondst van Amerikaanse blikken met gesmolten vetten en oliën die vermoedelijk meer dan 50 jaar oud zijn. Het gaat om “een gift van het Amerikaanse volk”. Het Turkse ministerie van Landbouw en Voedselkwaliteit heeft inmiddels ingegrepen en doet onderzoek naar het voorval.

De 81 hulpblikken uit de VS zijn op de zolder van een school in het district Ağın ontdekt die in januari is beschadigd door een zware aardbeving. De school wordt afgebroken voor een nieuwe.

Er zijn met name veel vraagtekens over de veiligheid van de inhoud van de hulpmiddelen die mogelijk na de Tweede Wereldoorlog in het kader van de Marshallhulp de stad in 1960 en 1970 zouden hebben bereikt.

Opvallend is dat de ‘voedingsmiddelen’ geen productie- of einddatum bevatten, nadrukkelijk is geschreven dat de hulpmiddelen ‘niet ruilbaar zijn’ en een eerste reactie van de autoriteiten waarin zij beloven dat zij alle informatie zullen delen met het volk “ongeacht het resultaat van het labonderzoek”.

Burgemeester van Ağın, Ali Uslu, plaatst ook zijn vraagtekens en wijst naar de melkpoeder die uit de VS destijds is gedoneerd aan het Turkse volk. “We weten dat er meldingen zijn dat dergelijke producten na een aantal jaar verlammingsziekten veroorzaakten bij kinderen. Op dit moment weten we nog niet waarom deze blikken zijn verborgen. Mogelijk besloot de directie van toen deze gesmolten vetten en oliën alsnog niet toe te dienen aan de leerlingen. Voor nu heerst er onduidelijkheid. Hopelijk weten we binnenkort meer en zullen dan iedereen inlichten.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 08-06-2020

Jun 08, 2020
Loading posts...